Kål, fisk og fuldkorn – det er, kort fortalt, vejen til et sundere helbred.
Det er en af konklusionerne i en ny rapport foretaget af Vidensråd for Forebyggelse.
Ifølge rapporten er der store sundhedsmæssige fordele ved at spise såkaldt nordisk kost. Især når det kommer til livsstilssygdomme såsom type 2-diabetes og hjerte-kar-sygdom.
– Det, vi kan konkludere, er, at risikoen for at udvikle blandt andet type 2-diabetes og hjerte-kar-sygdom kan nedsættes ved at spise nordisk kost, siger Kjeld Hermansen, der er adjungeret professor og formand for arbejdsgruppen, i en pressemeddelelse.
– Og det ser ud til, at nordisk kost har en positiv effekt på vægttab, for tidlig død og muligvis forebyggelse af visse kræftformer, siger han.
I rapporten er nordisk kost defineret som kost, der består af for eksempel fuldkornsprodukter, grove grøntsager, frugt, bær, nødder, olie og fisk.
Rapporten er udarbejdet af en arbejdsgruppe bestående af forskere med indsigt i fødevarer, kostmønstre, sundhed og sygdom.
/ritzau/