Træ er blevet en mangelvare og situationen i Ukraine har forværret importsituationen af bæredygtigt træ, der i forvejen var udfordret.
En rundspørge, som Træ- og Møbelindustrien har foretaget blandt sine medlemmer viser, at 3 ud af 4 af de adspurgte danske træ- og møbelvirksomheder har problemer med indkøb af træ og tæt på halvdelen har sagt nej til nye kunder og ordrer. Det rammer både erhvervet, forbrugerne og den danske klimaindsats.
Mors-virksomheden Frontego er en af de virksomheder, der mærker forsyningskrisen på nært hold.
– Det er et kæmpe problem, for vi betaler meget mere for træet på grund af den store efterspørgsel og må derefter kassere op til 40 procent af det, fordi kvaliteten ikke er god nok. Så det er svært at få egetræ nok til vores produktion, siger Tage Odgaard Nielsen, direktør hos Frontego.
Konsekvenserne for Frontego kan mærkes som nedgang i indtjeningen.
– Vi har været tvunget til at sige nej til nye kunder, for vi er nødt til at kunne servicere de kunder, vi allerede har. Vi har måttet hæve priserne, men slet ikke svarende til de øgede udgifter, så vi æder af vores eget overskud, siger Tage Odgaard Nielsen.
Alt er på spil
Træ- og Møbelindustrien kalder nu på handling fra politisk side.
– Vi skal bruge meget mere træ, og det kræver akut politisk handling. Vi kan ikke fortsætte i samme spor som hidtil, hvor man gang på gang nedprioriterer produktionen af bæredygtigt træ, når man indgår politiske aftaler om de danske skove. Hvis vi som branche skal komme sikkert ud på den anden side, samtidig med at vi ikke svigter i klimaindsatsen, så skal de danske skove levere nok bæredygtigt træ – både på kort og lang sigt,” siger Lærke Flader, der er branchedirektør i Træ- og Møbelindustrien.
Hun fortsætter:
– Vi skal jo bygge meget mere i træ og vælge gulve, møbler og vinduer i træ frem for klimatunge alternativer. Alt det er på spil, slutter hun.