Kronhjortene er i brunst: Nu starter brølende parringsritual

Når Danmarks største landlevende pattedyr, kronhjorten, går i brunst handler det for dyret om at brøle så højt og kraftfuldt som overhovedet muligt.

Og netop i disse dage er brunstperioden for de majestætiske dyr gået i gang. Der er derfor rig mulighed for en intens naturoplevelse – bl.a. i Nationalpark Thy.

Kronhjortens brøl, der typisk kan høres flere kilometer væk, tjener to formål:

– For det første skal hannen fortælle sine rivaler, at her bestemmer jeg. De skal holdes væk fra fadet. Og for det andet skal det demonstrere over for hinderne, altså hunhjortene, at “jeg er en stor stærk fyr, så kom og par jer med mig, siger Jes Aagard fra Naturstyrelsen til TV2.

Udover at brøle vil hannen også skrabe i jorden, puste sig op og måske rulle sig i mudder og jord for at virke mere imponerende.

Først når hannen har formået at samle en flok hinder omkring sig, begynder det hårde arbejde for alvor. Den enkelte hind er nemlig kun parringsmoden i cirka et døgn på et tidspunkt mellem nu og frem til starten af december. Derfor sørger hjortene for at parre sig med hunnerne mange gange i løbet af det ene døgn, hvilket tager hårdt på kræfterne.

Brunsthjorten taber sig meget i brunstperioden – 15-20 kg er ikke usædvanligt.

Efter parringen går hinderne drægtige i omkring otte måneder, inden de føder de nye kronkalve omkring maj/juni måned året efter.

Af og til kan man også høre den specielle lyd af gevirer, der støder sammen, hvis kampen om hunnernes gunst fører til direkte kontakt mellem hjortene. Foto: Susanne Worm

Et af de bedste steder i landet at opleve de brunstige kronhjorte er i Hanstholm Vildtreservat samt Hjardemål Plantage. Allerbedst opleves dyrene fra de tre udsigtsplatforme som er etableret ved det Nationale Testcenter for Store Vindmøller i Østerild eller fra fugletårnet og udsigtsplatformen i Sårup i Tved plantage.

Foto: Susanne Worm

Forfatter

Related posts

Top