For kort tid siden præsenterede regeringen sit bud på en 34 tiltag, der skal sikre fremtidens fiskeri i Danmark og en bedre beskyttelse af vores havmiljø. Det omfatter blandt andet et forbud mod bundslæbende fiskeri i Bælthavet og dele af det nordlige Kattegat samt en økonomisk kompensation for de udgifter, fiskerierhvervet har til CO2-afgiften.
Et af de centrale elementer i regeringens udspil er et forslag om, at fiskerne skal have mulighed for at få tilbageført deres udgifter forbundet med CO2-afgiften, indtil teknologierne er mere udviklede, og den grønne omstilling kan realiseres.
I modsætning til andre erhverv har fiskeriet begrænsede omstillingsmuligheder. Der er i aftalen om Grøn skattereform for industri mv. afsat 391,5 mio. kr. til målrettet støtte til fiskerne, og regeringen afsætter yderligere 468,5 mio. kr. til at øge rammen i den planlagte kompensationsmodel.
Dermed afsættes i alt 860 mio. kr. Dette beløb svarer til den forventede afgiftsbetaling for danske og udenlandske fiskere. Der etableres en kompensationsmodel i perioden 2025-2029.
Et andet centralt element i udspillet er et forslag om at etablere zoner med forbud mod bundslæbende redskaber for at beskytte havbunden og sårbare økosystemer.
Regeringen lægger konkret op til at indføre et forbud mod bundslæbende fiskeri i hele Bælthavet. Regeringen lægger derudover op til at indføre et forbud mod bundslæbende fiskeri i dele af det nordlige Kattegat, hvor der er vigtige naturværdier, der skal beskyttes.
Foto : Danmarks Fiskeriforening