Lille Claus og Store Dragsbæk

Nedenfor følger ét eksempel på, hvad Nordvestjyllands nye fødevareklynge, Food Cluster Thy, vil understøtte og videreudvikle i fremtiden.

Claus Sørensen fra Ismejeriet Thy har lige sendt mere end 100.000 bægre planteis til Rema1000 og Nettobutikkerne. Et scenarie han for et år siden ikke troede var muligt. Dengang stod han og eksperimenterede og producerede sin håndrørte is ved to softicemaskiner og afsatte mest sin is lokalt.

Men en herrefrokost vendte op og ned på det hele. Her mødte han nemlig sin gamle skolekammerat, Dragsbæks direktør – Christian Munk. Mens de skålede i Thy-øl, talte de om ”Fra os i Thy”, Claus’ isdrømme og den veganske bølge, og det endte med, at Christian Munk spurgte Claus Sørensen, om han kunne levere plantebaseret is til Dragsbæk i en kvalitet, så de kunne sælge det under ”Naturli”-mærket. Det mente Claus bestemt han kunne, og kort efter blev Dragsbæk så begejstrede for den plantebaserede is, at de indgik en aftale og blev firmapartnere.

Claus Sørensen ejer 40% af firmaet og Dragsbæk 60%, men den helt store gevinst for Claus ligger i selve samarbejdet.

– Jeg er optaget af at udvikle og producere is, og det kan jeg nu koncentrere mig 100% om, mens Dragsbæk tager sig af al distribution og markedsføring, som de er knalddygtige til. Det er ren win win, siger Claus Sørensen.

Han oplever at have et stort råderum og plads til at udvikle isen. Så når han indleder samarbejde med Panda Lakrids og mener, at lakridsen skal hakkes i stykker, så bakker Dragsbæk op om disse ideer.

Is til alle
Ismejeriet Thy er på den måde blevet et rent produktionsselskab og iværksætteren Claus Sørensen er nu lige præcis der, hvor hans kompetencer ligger – han elsker at gå og eksperimentere med nye varianter og smage isen til sammen med sin medarbejder. Han behøver ikke længere bekymre sig om den store opgave at markedsføre isen og få den distribueret, for det tager Dragsbæk sig af.

Foto: www.dragsbaek.dk

– Jeg kunne aldrig nogensinde have gjort det her selv, slår han fast.

Efterspørgslen er stor, og Claus Sørensen mener selv, at det er den helt unikke kvalitet af isen, som gør, at den sælger så godt.

– Det er ikke kun veganere, der nyder vores is – alle er vilde med den, og det gør jo en kæmpeforskel, siger han. Vi vil lave en lækker is, som alle kan spise.

Masser af nyheder
Han brænder for at fortælle om de kommende nyheder, som han har arbejdet længe på. Han afslører, at isen er ved at være klar til at blive sendt på det internationale marked.

– Det er ofte, jeg er kommet hjem til min kone og har sagt; ”Det er helt vildt det her, nu kan det ikke blive vildere”. Men det bliver det så alligevel. Og det sjove er, at det, der er stort for lille Claus, det er ikke stort for Dragsbæk, for de er vant til den slags. Det giver jo mig et kæmpe skub bag i og er sindssygt spændende, fortæller Claus Sørensen.

Økologi på vej
Samtidig fortæller Claus stolt, at det lille ismejeri om lidt er klar til at sende deres to første økologiske plantebaserede is på markedet.

– Dette har jeg arbejdet på i to år, og endelig er det lykkedes os at få en cremet og lækker is ud af maskinen, som er 100 procent økologisk. Det var et stort øjeblik på ismejeriet.

Den ene af de to økologiske varianter er samtidig lavet i et samarbejde med en leverandør og iværksætter fra aller-øverste hylde, nemlig lakridskongen Johan Bülow.

– Johan har hjulpet med at udvikle den økologiske lakrids til isen, og at have haft ham og hans folk med til smagningerne og godkende det endelige resultat har været en stor oplevelse, fortæller Claus Sørensen.

Koen på is
Alt i alt ser han lyst på fremtiden og er nu klar til at pakke mælken helt væk i hans lille ismejeri.

– Vi lægger simpelthen ”koen på is”, siger han med et glimt i øjet og fortsætter:

– Det gør vi, fordi vi nu efter at have nørdet med isen i mere end to år er klar til at lave rigtig god is helt uden mælk og fløde. Vi er kommet godt på vej med vores plantebaserede is, men vi vil mere og målet og drømmen er nu, at vi ganske enkelt vil lave verdens bedste plantebaserede is.

Stiftende generalforsamling i Food Cluster Thy
Food Cluster Thy vil understøtte, at små fødevareiværksættere og de store fødevarevirksomheder i Thy kan arbejde sammen om produktudvikling og etablere lignende samarbejder.

Mød op til Food Cluster Thys generalforsamling 10. april 2019 og vær med til at stifte Food Cluster Thy.

Fakta
* Ismejeriet Thy producerer udelukkende vegansk is
* Ingredienserne er få: sukker, havre, stabilisator og smag
* Der findes lige nu 12 varianter til supermarkederne.

Foto: Ismejeriet Thy

Forfatter

Related posts

Top