Den 31. marts kan op til 150.000 danskere risikere at miste tv-signalet, hvis de ser tv via antenne på et fjernsyn fra før 2012. De signaler, der bruges til at udsende tv til disse fjernsyn, skal nemlig bruges til at sikre mobilt bredbånd i især ydreområderne i Danmark.
Men på grund af udviklingen af Covid-19 arbejdes der nu på at udskyde overgangen til det nye tv-signal.
– Det er en helt ekstraordinær situation, som vi står i, og det ser desværre ud til, at det især er de ældre borgere, der vil blive ramt, hvis tv-signalet slukketr. Det går ikke, for i denne tid er vi nødt til at passe ekstra godt på vores ældre og svage. Derfor sætter vi alle kræfter ind for at udskyde overgangen til et senere tidspunkt, siger Kulturminister Joy Mogensen og fortsætter:
– Jeg har allerede en rigtig god dialog med Folketingets partier. En løsning på problemet kræver blandt andet en hastelov, så ingen danskerne skal stå med sort skærm den 31. marts.
Om det nye signal
Lukningen af antennesignalerne sker på baggrund af en bred politisk aftale om en vækstplan for digitalisering i Danmark, som blev indgået mellem Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti i februar 2015. Et af elementerne i planen er, at 700 MHz frekvensbåndet, der i dag benyttes til udsendelse af antenne tv, fra april 2020 i stedet skal anvendes til mobilt bredbånd (5G). Danmark har internationalt forpligtet sig til at afgive tv-frekvenserne til mobilt bredbånd senest 30. juni 2020.
Lukningen af antennesignalet medfører, at en række husstande ikke vil kunne modtage tv-signal på deres eksisterende apparater. Kulturministeriet har estimeret, at omkring 150.000 danskere risikerer at blive berørt. Frem mod d. 31. marts har Kulturministeriet kørt en kampagne, som skal informere antenne-tv-seere om overgangen til det nye tv-signal.
Læs mere om kampagnen her: www.sortsignal.dk.