Frivilligcenter Mors har i samarbejde med Morsø Kommune og DGI Nordjylland igangsat projektet ”Jeg til os – bevægelse i fællesskab”. Projektet er finansieret af de tre initiativtagere med mindre beløb, men kan kun gennemføres med en generøs donation på 2,6 mio. kr. fra Den A.P. Møllerske Støttefond.
Projektet har til formål at give bevægelsesuvante børn og unge lettere adgang til at blive en del af nye aktive fællesskaber indenfor blandt andet idræt og naturoplevelser.
Projektet retter sig mod børn og unge, som ikke selv finder ind i sociale fællesskaber, fordi de har personlige eller familiemæssige udfordringer, der isolerer dem fra andre børn og unge.
Der er tale om en “håndholdt” indsats, hvor børnene og de unge matches med frivillige bevægelsesvenner. Den frivillige bevægelsesven vil støtte det enkelte barn i at blive en del af sociale fællesskaber i fritidsforeningen.
Projektet skal afdække, hvordan sådanne kontakter kan skabes og tillige, hvordan foreningslivet kan medvirke til at bevægelsesuvante børn og unge på Mors bliver mere fysisk aktive i fritiden, finder bevægelsesglæde og opnår trivsel i aktiviteter i fællesskab med andre. De lokale udfordringer i forhold til at børn og unge integreres i aktive fritidsfællesskaber skal samtidig kortlægges, og metoder til afhjælpning skal udvikles og afprøves.
De frivillige bevægelsesvenner vil være fællesskabstrygge unge, som i forvejen er en del af sociale fællesskaber og som kan se en mening i at hjælpe andre til at opnå en positiv oplevelse af idræt og bevægelse. Projektet er særligt rettet mod unge, som også gerne personligt vil arbejde i frivillige fællesskaber.
Projektet skal tillige bygge på, at kommunale institutioner og forvaltninger med stor opmærksomhed er opsøgende for at finde sociale fællesskaber for brugergruppen. Det forudsættes derfor også, at der skabes større viden om de aktiviteter, som fritidslivet byder på samt hvilke muligheder de offentlige institutioner har for at hjælpe de frivillige fællesskaber.
Projektets bevægelsesvenner vil blive tilbudt ”uddannelse”, der kan styrke deres kompetencer i indsatsen over for målgruppen.
Projektet løber frem til 2024 og målet er, at det efterfølgende blive en del af hverdag og praksis i Morsø Kommune i samarbejde med DGI.