Mors : ulovlig jord bliver fjernet

Onsdag formiddag har Morsø Kommunes Teknik- og Miljøafdeling accepteret jordhandlingsplanen fra Kingo Recycling Mors A/S. Det betyder, at den forurenede jord, som ligger i terrænet, bliver gravet op, så virksomheden igen kommer til at overholde sin miljøgodkendelse.

Arbejdet med opgravningen forventes færdigt den 31. januar 2025 – med forbehold for ekstraordinære forhold som fx ekstrem vinter med langvarig hård frost. Morsø Kommune vil løbende gennemføre uanmeldte tilsyn for at sikre, at virksomheden i processen tager de nødvendige skridt for at minimere nedsivning af regnvand.

Jorden bliver flyttet til virksomhedens særligt sikrede plads, som er designet til at håndtere stærkt forurenet jord med meget høje forureningsværdier. Der er derfor ingen risiko for undergrunden, da pladsen blandt andet er sikret med asfalt, membran, stabilt grus og dræn mv.

– Jeg er tilfreds med, at det ulovlige forhold bliver bragt i orden. Det har været en besværlig sag for alle parter, som har givet anledning til bekymring. Nu skal vi fastholde det politiske pres for at få tilpasset lovgivningen, så vi forhåbentlig kan undgå lignende sager i fremtiden. Det nytter ikke, at systemet primært er baseret på tillid, vi bliver nødt til at få mere kontrol med området, siger borgmester Hans Ejner Bertelsen, Morsø Kommune.

Dette synspunkt deles af udvalgsformand for Teknik og Miljø, Meiner Nørgaard, som supplerer:

– Vi har nu fået en konkret handlingsplan, som viser det, vi alle ønsker: at jorden bliver fjernet, og at det ulovlige forhold bringes i orden. Der har været store følelser undervejs, men jeg er glad for, at vi har haft tid til at forholde os til fakta og ikke kun på fornemmelser. Nu skal vi se fremad og presse på for at få lovgivningen ændret.

Morsø Kommune har i forbindelse med sagen oprettet en side på www.mors.dk/jord, hvor de løbende vil forsøge at besvare de mest stillede spørgsmål.


FAKTABOKS

  • Kingo Recycling Mors A/S har modtaget i alt ca. 24.000 tons jord fra ScanField i Køge.
  • Ca. 16.000 tons er lagt ud i terrænregulering, og ca. 8.000 tons ligger på den sikrede asfaltplads.
  • Der er taget 218 nye prøver af jorden, og disse er analyseret for kulbrinter.
  • Jorden fra ScanField, som er udlagt i terrænregulering, overholder ikke den eksisterende miljøgodkendelse.
  • Jorden udgør ikke en akut risiko for miljøet eller grundvandet.
  • Det er afsenderkommunen, som godkender jordflytningen.
  • Morsø Kommune gennemfører ofte uanmeldte tilsyn.

Kilde : Morsø Kommune
Foto : Kingo Recycling

Forfatter
Top