Morsø kommune skal have en whistleblower-ordning

Læserbrev af  Jette Jepsen, KV21-kandidat for Radikale Venstre på Mors.

Sagen behandles på tirsdagens Kommunalbestyrelsens møde. Ved økonomiudvalgets behandling blev indstillingen fra forvaltningen ændret, så whistlebloweren kan sikres fuld anonymitet.

Det er lovbestemt, at kommunerne skal have en whistleblower ordning, og det kommer blandt andet med baggrund i sager omkring omfattende svindel, som for eksempel Britta Nielsen sagen. Britta Nielsen blev idømt 6,5 års fængsel for svindel for 117 millioner kroner i Socialstyrelsen. Sagen tog fart efter, at en bogholdere fortalte om uregelmæssigheder i forbindelse med overførelse af sociale ydelser.

En Whistleblower er en person, som vil gøre det rigtige, i en rigtig svær situation. En whistleblower er alt andet end en stikker, men en loyal person, der ønsker ordentlighed. Der kan være situationer, hvor det er svært som ansat at videregive informationer, uden at frygte for negative ansættelsesmæssige konsekvenser.

Whistleblower ordningen skal være med til at forebygge fejl, kriminalitet og kritisable forhold i kommunen. De sager, der er tænkt indberettet i whistleblower ordningen er alvorlige forhold som er Kommunens interesse at få afdækket, da det kan få betydning for vores omdømme og troværdighed. Derfor er der også meget på spil for en loyal medarbejder, som kan stå i en gråzone og være i konflikt med tavshedspligt og loyalitet. Ordningen skal dels øge de ansattes mulighed for at ytre sig om kritisable forhold, der er omfattet af ordningen, uden at frygte for negative ansættelsesretlige konsekvenser og beskytte medarbejdere, der i god tro indgiver oplysninger.

Whistleblower ordningen skal supplerer, og ikke erstatte den åbne dialog og de andre kommunikationsveje i organisationen, vi kender og bruger idag.
Løse rygter, enkeltstående fejl og forsømmelser, samarbejdsvanskeligheder, inkompetence eller overtrædelser af interne retningslinjer af mindre alvorlig karakter som eksempelvis rygning, beklædning, alkohol og lignende kan man ikke indberette om i whistleblower-ordningen. Det er alene forhold af alvorlig karakter.

For Radikale Venstre er det vigtigt at få det bedste ud af den nye ordning – for både kommunen og for de ansatte. Derfor skal ordningen i Morsø Kommune indeholde muligheden for at indeberette anonymt, selvom det ikke er et krav i lovgivningen. De fleste ordninger åbner dog for muligheden, og det mener vi, at vi også skal på Mors. I den oprindelige indstilling fra forvaltningen står, at “Der ønskes ikke anonyme henvendelser og alle henvendelser skal foretages skriftligt.” Radikale Venstre ønsker, at der kan indberettes anonymt, hvilket der blev enighed om i økonomiudvalget.

Når Whistlebloweren har “fløjtet i sin fløjte”, er der krav om, at indberetningerne skal registreres, og da der er notatpligt i kommunen kan en indberetning ikke forsvinde, selvom den er anonym. Kommunen er forpligtiget til at følge op på sagen, men det er relevant at fremhæve, at en kommune ikke må lægge vægt på anonyme oplysninger som led i en indgribende afgørelse, det kræver konkrete beviser.

Derfor opfordres der til, at anmelde til den oprettede whistleblowerenhed på den måde, at enheden kender navnet på indberetteren, da det øger muligheden for at kunne følge en sag helt til bunds. Det ligger i ordningen, at det alene er enheden, der kender navnet på anmelderen, og enheden skal behandle whistleblowerens navn strengt fortrolig. Hermed understreges, at vi mener, at Whistleblower-ordningen ikke skal opfattes som en opfordring til at indgive anonyme anmeldelser, men muligheden skal være der – det er vigtigt for Radikale Venstre og det er vigtigt for Morsø Kommune.

Forfatter

Related posts

Top