Februar måned har været præget af kraftig vind og rekordmængder regn. Når solen så endelig skinner, er der mange folk, der gerne vil gå en tur på stranden.
Men det kan være forbundet med stor fare, advarer Naturstyrelsen Thy.
– Kysten er meget dynamisk i disse dage grundet de store mængder blæst og regn. Og dette har skabt nogle farlige forhold på stranden – specielt for foden af klitterne. Og når vandet står højt, er det netop her folk færdes, skriver styrelsen på sin hjemmeside.
Rester af bunker faldt ned på stranden
Havet har bl.a. gnavet kraftig i klitterne nord for Vorupør i Bøgsted Rende-området, hvor der kommer mange besøgende. Her er også et eksempel på, at en rest af en bunker er faldet fra klittoppen og ned på strandbredden – resterne af den nedfaldne bunker ses af det skarpe øje på fotoet.
Derudover er der risiko for at der opstår områder med flydesand (også kendt som kviksand, red.), som ikke længere kan bære. Hvis man træder ud i sandet kan man opleve at synke i, præcis som en mand og hans hund oplevede det i weekenden med en større redningsaktion til følge.
Flydesandet bliver dannet på strandbredden når grundvandstanden er særlig høj. Dette sker ofte ved klitfoden, men det kan også ske længere ude på strandbredden.
Lige nu er Naturstyrelsen bekendt med forhold som disse ved Bøgsted Rende, Sdr. Vorupør og Lodbjerg.
Vær varsom
Naturstyrelsen anbefaler derfor strandgæster at være varsomme når de færdes langs havet.
Såfremt at man skulle opleve at træde ud i flydesand er det bedste råd at undgå for kraftige bevægelser, så man synker dybere i. Derimod skal man om muligt stille og rolig bevæge sig den korteste vej ind til fast grund. Ellers tilkald hjælp.
Massefylden af flydesandet er ofte højere end vores krop, og derfor synker folk sjælden helt i.
LÆS OGSÅ:
Foto: Naturstyrelsen Thy