Efter Folketinget indførte midlertidige restriktioner for begrænse coronasmitte i Danmark og forbød forsamlinger af mere end 10 personer ude og inde, fik politiet samtidig mulighed for at påbyde forsamlede personer at forlade stedet.
Imidlertid har der nogle steder været udfordringer med, at politiet flere gange har måttet vende tilbage og udstede påbud samme sted. Derfor har Folketinget åbnet mulighed for, at politiet kan indføre et forbud i op til syv dage mod, at nogen opholder sig på et afgrænset offentligt sted, hvor personer typisk befinder sig tæt på hinanden, fx strande, pladser, veje og parker.
Forbuddet kan indføres, hvis politiet skønner, det er nødvendigt for at hindre smittefare på stedet, og at påbud på stedet ikke skønnes at være tilstrækkeligt.
– Et opholdsforbud er en ekstra mulighed for at stoppe smittefare et sted, hvor folk bliver ved at være for tæt på hinanden. Det vil typisk være efter de situationer, hvor vi flere gange har spredt forsamlingen med et påbud. Det er et nyt redskab i værktøjskassen, som vi vil bruge, hvis folk ikke forstår at følge reglerne, siger rigspolitichef Thorkild Fogde.
Ophold i området kan herefter medføre bøde for alle, der opholder sig i området uanset antal. Det vil dog stadig være tilladt at passere igennem området, fx løbe tur, lufte hund m.v. Bøden er på 2.500 kroner og kan stige i gentagelsestilfælde.
Forbud mod ophold kan alene udstedes for mindre, afgrænsede områder som fx parker, pladser, strande, veje, forlystelsesparker, banegårde og lufthavne, forretninger, indkøbscentre i åbningstiden, campingpladser.
Forbud kan ikke udstedes for større områder, f.eks. en bydel.
Et opholdsforbud skal skiltes på stedet, og offentliggøres på coronasmitte.dk.