Ambitionen om at booste Thys fødevarelandskab endnu mere, kommer et stort skridt nærmere, når der i starten af april indkaldes til stiftende generalforsamling i Food Cluster Thy. Dermed bliver Food Cluster Thy en selvstændig enhed, som kan begynde at tage konkrete initiativer.
Den 1. februar i år startede Kersti Haugan som sekretariatsleder af Food Cluster Thy og det er hende, der sammen med den kommende bestyrelse, skal forme den nye fødevareklynge og hvilke indsatser, der skal sættes i gang.
Til generalforsamlingen er alle virksomheder med interesse for fødevarer i Thy meget velkomne.
– Vi håber naturligvis på stor opbakning, og at mange har lyst til at komme og være med til at sætte gang i foreningen. Vi ser også frem til de input, som virksomheder indenfor fødevarer kan komme med, så vi kan tage fat, hvor vi virkelig kan gøre en forskel, siger Kersti Haugan.
Oplæg om terroir og safte
Udover den formelle del af generalforsamlingen kommer der også to spændende gæsteoplæg.
Rene Langdahl Jørgensen, der har arbejdet med vin og terroir gennem 20 år og nu ansat på Nordsøen Forskerpark i Hirtshals, kommer og taler om: ”Kan man smage, at østersen kommer fra Limfjorden?” Spørgsmålet er, om der er videnskab bag fænomenet terroir eller det bare er markedsføring – og om der er et potentiale i terroirbegrebet.
Derudover vil Tine Dahl fra iværksætterfirmaet PlanThy komme og fortælle, hvordan hun har indgået et samarbejde med Thisted Bryghus om de safte, som hun har udviklet af bær fra Thy Økobær.
Det er historien om den lille iværksætter og producent, som går sammen med den store virksomhed, der kan hjælpe med distribution og markedsføring – en model som måske kan bruges på flere produkter i Thy.
Efter de to oplæg bliver der serveret en mindre anretning med lokale råvarer, og der bliver mulighed for at netværke.
Bestyrelse skal lave handlingsplan
Kersti Haugan har indtil nu været ude og tale med cirka 20 fødevarevirksomheder i Thy og ser mange muligheder for udvikling af fødevareerhvervet i Thy.
– Indenfor landbruget er der behov for nye forretningsmodeller og innovation, så vi kan skabe merværdi og specialprodukter i stedet for de mange bulk-varer. Jeg ser også, at de større fødevarevirksomheder gerne vil i kontakt med iværksættere, så der kan udvikles nye produkter ala Plan Thys nye safte og Ismejeriet Thys planteis, siger Kersti Haugan.
Andre ideer, som Food Cluster Thy kan tage op, er et rugekassemiljø for madiværksættere og et prøvekøkken.
– Men det bliver den bestyrelse, som bliver valgt på generalforsamlingen, der skal beslutte den kommende handlingsplan, siger Kersti Haugen, der ser frem til at få foreningen stiftet.
Tilmelding til generalforsamling kan ske her: https://thyef.nemtilmeld.dk/21/
Læs mere om Food Cluster Thy på www.foodclusterthy.dk
LÆS OGSÅ et eksempel på, hvad Food Cluster Thy vil understøtte og videreudvikle i fremtiden:
Arkivfoto