Borgerne i Thy bør høres om projektforslag med sol- og vindenergi.
Derfor vil mange thyboer få et brev i e-Boks, der giver mulighed for at stemme for eller imod konkrete forslag til energiprojekter i deres nærområde.
Sidste år prioriterede kommunalbestyrelsen tre projekter ved Røjkær, Gisselbæk og Bjerre under forudsætning af, at de havde lokal opbakning. Derfor kommer de projekter nu til afstemning. Og flere afstemninger er på vej i kølvandet.
Thy-modellen = borgerinddragelse
Projekterne kommer til lokal afstemning, da man i Thisted Kommune har udviklet Thy-Modellen, som vil skabe bedre forudsætninger for at lykkedes med den grønne omstilling på en måde, der giver værdi til Thy og de mennesker, der bor her. Det betyder at udviklerne har været i dialog med energiforeninger, lodsejere, borgerforeninger og lignende i forhold til at imødekomme og indpasse lokale forslag og ønsker, så borgerne kan sætte et aftryk på de lokale projekter og skabe muligheder for lokal udvikling.
– Et af de bærende elementer i Thy-modellen er borgerinddragelse. Vi tror på, at det er helt afgørende, at lokalsamfundene bliver inddraget og både kan se og påvirke udviklingsmulighederne i deres nærområde. Grøn omstilling påvirker hele lokalsamfund, derfor får borgerne lokalt nu mulighed for hver især at afveje fordele og ulemper, fortæller Jens Kristian Yde, der er formand for Erhverv-, Klima-, Miljø- og Teknikudvalget.
I Thy-modellen er lokal opbakning nøglen til at sætte planlægningen i gang hos kommunen. Det skal afstemningerne, der bliver åbnet for snart, være med til at vise, om det er lykkedes at opnå. Først derefter går den almindelig proces i gang. Her skal der laves lovpligtige miljøvurderinger, lokalplaner og andet og der vil også være de klassiske høringsperioder. Projekterne er altså på nuværende tidspunkt i en helt tidlig fase.
Jens Kristian Yde håber, at alle, der modtager et brev i e-Boks, vil prioritere tid til at sætte sig ind i det foreslåede projekt, deltage i borgermøderne og afgive sin stemme.
– Kommunalbestyrelsen vil bruge afstemningsresultatet i en helhedsvurdering, når vi skal vurdere sol- og vindprojekterne. Jo bredere opbakning blandt lokalsamfundet, jo mere modent anses projektet at være. Dermed er afstemningen sammen med de traditionelle høringssvar en indikator på, om vi bør sende planlægning videre til næste fase, pointerer udvalgsformanden.
Borgermøder på tværs af hele Thy
Thisted Kommune modtog i forsommeren 2024 20 ansøgninger fra udviklere, der gerne vil etablere solceller eller vindmøller i Thy. Skulle en eller flere af de tre prioriterede projekter falde fra, eller finder politikerne afstemningsresultatet for svagt, står der derfor andre projekter klar til at overtage pladsen.
“I Thisted Kommune har vi hele tiden været tydelig om, at vi ville have tre projekter med i første omgang. Samtidig ønsker vi en ny ansøgningsrunde i andet halvår af 2025. Derfor har vores opfordring til alle projekter været at fortsætte den lokale dialog med energiforeninger og lignende og holde borgerne opdaterede,” fortæller Jens Kristian Yde.
Det betyder at en lang række projekter holder borgermøder i årets første måneder og gør klar til at sende projektforslagene til afstemning i det tidlige forår.
Forud for afstemningerne holder projektudviklerene lokale borgermøder, hvor alle har mulighed for at komme og høre mere om de enkelte projekter, og hvordan de forholder sig til de tematikker, som thyboerne har været med til at definere.
Borgermøder – hvor og hvornår ?
- Visby 22. jan
- Gisselbæk 29. jan
- Røjkær 5. Feb.
- Vibberstoft 17. feb.
- Ballerum 20. feb.
- Tagmarken 25. feb.
- Bjerre 25. feb.
- Rosvang afventer dato
Listen er foreløbig og med forbehold for ændringer.
Læs mere om de enkelte projekter og hold dig opdateret her
Hvad stemmes der om : de fem tematikker
Thisted Kommune har spurgt borgerne, hvad der er vigtigt for dem, når der skal stilles solceller og vindmøller op lokalt. Alle borgere over 18 år fik et spørgeskema i e-Boks i efteråret 2023. Thisted Kommune fik mere end 4000 svar retur. På den baggrund har Kommunalbestyrelsen vedtaget fem tematikker, som projektudviklere kan forholde sig til.
Det handler om:
- Lokalt medejerskab
- Kompensation af naboer og lokalsamfund
- Skov, natur og rekreative faciliteter
- Landskab
- Lokal opbakning
Læs mere om Thy-modellen.
Kilde : Thisted.dk
Foto : Master Wen, Unsplash