Ny fiskeriaftale får store konsekvenser i Hanstholm

Ved årsskiftet trådte en længe ventet fiskeriaftale mellem EU og Storbritannien i kraft.

Aftalen har store konsekvenser for fiskeriet i Hanstholm, som nu har brug for hjælp og opbakning. Aftalen blev nemlig ikke helt, som de lokale fiskere havde håbet på.

Aftalen kommer til at betyde, at fiskerne i gennemsnit kommer til at miste 25 procent af deres fiskekvoter i britisk farvand. De 25 procent er ulige fordelt på fiskearter, hvilket vil betyde, at nogle fiskere vil miste mere end 25 procent af fangsten og nogle mindre.

– Det er en dårlig og meget alvorlig aftale – først og fremmest for selve fiskeren, men også for følgeerhverv. Aftalen går hårdest ud over konsumfiskeri, og det er desværre det område, som Hanstholm Havn har allermest af, begynder havnedirektør ved Hanstholm Havn, Nils Skeby.

Han fortsætter:

Nils Skeby. Pressefoto

– Derudover er det en aftale, som kun løber over 5,5 år, hvorefter den skal genforhandles. Så udover, at fiskerne mister store kvoter, er det, at aftalen er så kortsigtet, et meget stort slag.

Ifølge Nils Skeby er den kortsigtede aftale i den grad noget, som vanskeliggør fiskernes fremtidsplaner og økonomiske muligheder.

Hvad skal der ske nu?
Ved Hanstholm Havn arbejdes der lige nu på højtryk for at tænke den nye aftale igennem og finde ud af, hvordan fremtiden skal tackles.

– Vi har allerede haft møde med fødevareministeren to gange, sammen med Danske Havne, for at gøre ham opmærksom på, at der er brug for nogle kompensationsordninger her i overgangsperioden – både til fiskere og følgeerhverv. Havnen og auktionen i Hanstholm vil også sætte os sammen og se på, hvordan vi tilrettelægger fremtiden og sikrer, at Hanstholm Havn bliver en af de fiskerihavne, der overlever det her, fortæller Nils Skeby og fortsætter:

– Fiskerne er meget skuffede over aftalen. De føler, at det er fiskeriet, er har tabt. Men fiskere er hårdføre mennesker, som ikke bare ligger sig ned, så de prøver selvfølgelig at finde ud af, hvad de kan gøre nu. Det gør vi også som havn, afslutter han.

Thy Erhvervsforum er klar til at hjælpe
Hos den lokale erhvervsorganisation, Thy Erhvervsforum, er man også klar over, at der kommer til at være en opgave, der skal løftes for at hjælpe fiskere og følgeerhverv på Hanstholm Havn.

– Det, der foregår, sker jo på en større politisk klinge, hvor vores lokale indflydelse i Thy og i Hanstholm desværre er ret begrænset. Men når det er sagt, så skal der ikke herske tvivl om, at vi står klar til at hjælpe erhvervet på Hanstholm Havn, hvor det er muligt, lyder det indledningsvist fra erhvervschef ved Thy Erhvervsforum Mikkel Johansen.

Mikkel Johansen stopper som ved udgangen af januar 2021 som erhvervschef i Thy Erhvervsforum. Foto: Thy Erhvervsforum

– Vi har en tæt kontakt med havnen og løbende snakke med folkene derude. Lige nu er fiskerne, fiskeriforeningen, havnen og aktionen ved at danne sig et billede af, hvad Brexit konkret kommer til at betyde for et stort og vigtigt erhverv i Thy. Når vi kender de mere nøjagtige konsekvenser af den nye aftale, så vil vi gerne bidrage målrettet med at udvikle tiltag, der kan understøtte havnens udvikling under Brexit, slutter erhvervschefen.

Forfatter

Related posts

Top