Når man kommer forbi den gamle mejeribygning ved Dueholm Kloster i denne tid, er det tydeligt at se, at der er noget stort under opsejling. Der bliver hamret og banket og flyttet rundt på gamle våben, kanonkugler og trommer. Grunden til al denne aktivitet er, at den nye særudstilling på Museum Mors ”Dengang de drog afsted – 1848 og morsingboerne” åbner fredag den 31. marts. kl. 14.
Alle interesserede er velkomne til at komme til åbningen af udstillingen. Museet byder på lette forfriskninger, og museumsdirektør Anders Have Espersen vil sige et par ord i dagens anledning. I forbindelse med åbningen lægger flere medlemmer fra reenactment- og historiefortællerforeningen De Jydske Landsoldater vejen forbi museet. De Jydske Landsoldater, der har bidraget med genstande til udstillingen, tropper op med geværer under armen og i den type soldateruniformer, der blev brugt under krigen. Inden dørene slås op til udstillingen, affyrer de flere skud med sort krudt for at skyde den nye udstilling godt i gang.
Udstillingen er lavet i anledning af 175-års jubilæet for Treårskrigen. Museet benytter jubilæet til at fortælle om krigsårene 1848-51, og ikke mindst om den måde krigen involverede morsingboerne. Treårskrigen synes på trods en dansk militær sejr ofte lidt glemt eller overskygget af krigen i 1864, men denne krig giver et spændende indblik i en periode, som bød på mange store samfundsmæssige omvæltninger både internationalt og nationalt. Museet forsøger med udstillingen både at give gæsterne et spændende indblik i krigens forløb, men også i de samfundsændringer der ledte op til krigen og skete som konsekvens af konflikten.
Udstillingen belyser emnerne ud fra et nationalt plan, samtidig med at de krydres og suppleres med udvalgte lokale historier og personfortællinger fra Mors. På turen igennem udstillingen vil man derfor møde historier om flere morsingboer, der på den ene eller anden måde blev involveret i eller påvirket af krigen, heriblandt kan både nævnes soldater, frivillige og kvinder på hjemmefronten.
”Dengang de drog afsted – 1848 og morsingboerne” kan ses på Dueholm Kloster i 2023 og 2024.