Håndværksfag i folkeskolen, færre tunge løft og ned med dameplakaterne.
Sådan lyder nogle af de anbefalinger, der skal realisere ambitionerne om at få langt flere kvinder til at søge ind i byggebranchen. Det skriver Fagbladet 3F.
I dag er der kun ni procent kvinder i byggeriet, og sådan har det faktisk været i de sidste 20 år. Samtidig viser undersøgelser, at der om 10 år vil mangle op mod 17.000 håndværkere, og det er derfor altafgørende at kunne lokke flere kvinder ind i den mandsdominerede branche.
– Vi bliver nødt til at tænke anderledes, end vi plejer, hvis vi skal have en chance for at rekruttere unge nok til vores branche i fremtiden. Og hvad er mere oplagt end i højere grad at begynde med at rekruttere fra hele befolkningen i stedet for fortsat kun at gå efter drengene, siger fra adm. direktør i Dansk Byggeri Lars Storr-Hansen.
Derfor er Dansk Byggeri gået sammen 3F, erhvervsskoler og en række erhvervsfolk fra bygge- og anlægsbranchen om initiativet Byggeriets Kvinderåd, der skal forsøge at bryde med årtiers underrepræsentation af kvinder i byggeriet.
Image skal nytænkes
I en ny rapport fra Byggeriets Kvinderåd er der otte konkrete anbefalinger til, hvordan det skal lade sig gøre.
Det er blandt andet byggebranchen image, der skal nytænkes, fortæller Lars Storr-Hansen.
– Den første anbefaling hedder en ny fortælling, og den er afgørende for, at vi lykkes med at få flere kvinder til at vælge bygge- og anlægsbranchen. Vi skal åbne branchen for mange flere og vise, hvor spændende den er. Og så skal vi selvfølge gøre op med det stereotype billede af, at en håndværker altid en mand, siger han.
Anbefalingerne fra Byggeriets Kvinderåd fokuserer både på, hvordan branchen skal tiltrække og fastholde kvindelige håndværkere, og et af de gennemgående temaer er større mangfoldighed, hvor der er højt til loftet, men også tages hensyn til de kvindelige kollegaer.
Dameplakater bør genovervejes
For eksempel ved at skrue ned for den hårde jargon og genoverveje dameplakaterne i skurvognene.
– Det handler ikke om at feminisere branchen og lave lyserøde værktøjskasser. Det handler om at udvide branchen og udfordre et stereotypt billede af håndværkere, lyder det i rapporten.
Forbundsformand i 3F Per Christensen er også en del af Byggeriets Kvinderåd, og han understreger, at der skal være en balance, hvor hårde mænd og kvinder føler sig velkomne på erhvervsuddannelserne og byggepladserne.
– Ligesom så mange andre steder bliver resultaterne og samarbejdet på byggepladsen bedst, hvis medarbejderne kan bidrage med forskellige erfaringer og vinkler på den opgave, der skal løses. Derfor er et byggesjak med både mænd og kvinder og unge og rutinerede også at foretrække frem for et, hvor man er en slags kopier af hinanden, siger Per Christensen.
3F-formanden har især forhåbninger til, at svaret på byggebranchens kvinde-problem skal findes i folkeskolen.
– Jeg tror, at en forstærket indsats i folkeskolen vil få størst betydning på sigt – at piger og unge kvinder bliver gjort opmærksomme på de mange spændende karriere- og jobmuligheder, som erhvervsfaglige uddannelser kan åbne dørene til, siger Per Christensen.
Obligatorisk håndværks- og designfag i folkeskolen
En af anbefalingerne i den nye rapport fra Byggeriets Kvinderåd handler netop om, at der skal indføres et obligatorisk håndværks- og designfag i folkeskolen, som skal afsluttes med en eksamen i 9. klasse.
Kvinderådet lægger også op til en ordning, hvor lærlinge fra erhvervsskolerne kan være rollemodeller i folkeskolen, ligesom fritids- og ungdomsklubber opfordres til at besøge byggepladser for at opleve håndværkerne i deres rette element.
Endelig er der også fokus på at fastholde kvinder med familie i byggefagene. For eksempel ved at tilbyde mere fleksible arbejdstider og gøre det lovligt at hente og bringe børn i biler på gul plade.
Byggeriets Kvinderåd blev nedsat i marts sidste år og har som mål at fordoble antallet af kvindelige håndværkere, så det i 2028 når 20 procent.