De første nye ejendomsvurderinger, som skulle være kommet i efteråret i år, udskydes til sommeren 2021.
Det oplyser Skatteministeriet i en pressemeddelelse. Det sker, efter Folketingets skatteordførere er blevet orienteret.
– Forsinkelsen er på ingen måder acceptabel. Mange har set frem til at få en mere retvisende ejendomsvurdering og få klarhed over deres fremtidige boligskatter, siger skatteminister Morten Bødskov (S) i meddelelsen.
Det er Udviklings- og Forenklingsstyrelsen, der har meddelt ministeriet, at det nye system er udfordret.
Forsinkelsen her og nu skyldes, at de nødvendige tests af de første vurderinger har været vanskeligere at gennemføre end forudset, lyder det i pressemeddelelsen.
– Samtidigt er styrelsen blevet udfordret af hjemsendelser i forbindelse med covid-19, står der.
En ejendomsvurdering er den vurdering, som skattevæsenet laver af, hvad en bolig er værd. Vurderingen har betydning for, hvor meget man skal betale i skat.
Miseren omkring ejendomsvurderingerne startede allerede i 2007, hvor det stod klart, at vurderingen af danskernes boliger – der altså er afgørende for beskatningen – ikke var god nok. Senere blev det bestemt, at et nyt it-system skulle stå for vurderingerne.
Det er dog i årevis blevet udsat igen og igen. Og i slutningen af 2019 blev den fulde implementering udsat til 2024.
Skattevæsenet har ikke sendt nye reviderede ejendomsvurderinger ud siden 2013, da Rigsrevisionen rejste en hård kritik af systemet.
Allerede fra efteråret i år skulle de første vurderinger dog komme og dermed også de første tilbagebetalinger af for meget betalt skat.
Det er ikke småpenge, der er tale om. I maj vurderede Skatteministeriet, at staten skylder i alt 715.000 ejerboliger omkring 13 milliarder kroner i for meget betalt skat.
Specielt skyldes der til ejerboligejere i Syd- og Vestjylland, på Syd- og Vestsjælland og Lolland-Falster.
/ritzau/
Pressefoto