På trods af, at den danske ledighed før coronakrisen var lav, steg antallet af danskere med en arbejdsløshedsforsikring til nye højder i 2019.
Det viser en opgørelse fra Forsikring og Pension, skriver A4 Arbejdsliv.
Således viser den nye opgørelse, at knap 334.000 danskere sidste år var omfattet af en kollektiv eller individuel lønforsikring. Det er en stigning på knap 24.000 personer i forhold til 2018.
Men stigningen kan vise sig at rive hele fundamentet under dagpengesystemet væk.
– Som lønmodtager med en rimelig løn kan man lige nu konstatere, at ens dagpenge hvert år bliver mindre og mindre værd. Hvis det fortsætter, så kan vi stå i en situation, hvor et flertal af danskernes synes, at det at være medlem af en kasse er en unødig omkostning, siger Ejner K. Holst, næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation til A4 Arbejdsliv.
Laust Høgedahl, arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, kalder fagbevægelsens bekymring for “reel og velbegrundet”.
Ifølge forskeren er balancen i dagpengesystemet sikret ved, at alle lønmodtagere betaler lige meget til ordningen uanset indtægt, og risiko for ledighed.
Den balance kan tippe, hvis de højest lønnede danskere vælger at forlade ordningen til fordel for private forsikringer.
– Så vil dagpengesystemet kun holde hånden under, men også kun være finansieret af de lønmodtagere, der har de laveste lønninger og størst risiko for blive fyret. Det vil højst sandsynligt være et system, der vil ende med at blive ekstremt dyrt for både den enkelte og for staten, siger Laust Høgedahl.