Overvægtige børn og unge fra Thy får via et nyt projekt hjælp til at smide de overflødige kilo.
Projektet, som Aalborg Universitetshospital står bag og som er støttet med 497.400 kr. fra TrygFonden, skal undersøge effekterne af intervaltræning med høj intensitet blandt børn og unge med overvægt. Projektet fokuserer på deltagernes både fysiske og psykiske helbred, og håbet på sigt er at inspirere og motivere børnene til at være aktive og en del af det sociale fællesskab i den lokale idrætsklub.
Intervaltræning med høj intensitet – såkaldt højintensitetsintervaltræning (HIIT) – har vist stort potentiale i forhold til kondition, muskelstyrke og livskvalitet, og samtidig kan træningen gennemføres på ret kort tid. Målet med det nye projekt er derfor at undersøge, om de positive effekter af højintensitetsintervaltræning også kan komme overvægtige børn og unge til gavn.
– Behandlingen af overvægt hos børn og unge i Nordjylland i dag fokuserer på alle aspekter af hverdagslivet og omfatter både kost, motion, fritid, skærmtid og søvn. Nu vil vi undersøge, hvad det betyder, når fysisk aktivitet bliver en obligatorisk del af behandlingen og ikke kun anbefales. Vi forventer, at indsatsen vil gøre en mærkbar forskel for både deltagernes psykiske og fysiske helbred og trivsel, og er meget taknemmelige over donationen fra TrygFonden, der har gjort det muligt for os at igangsætte projektet nu, siger Charlotte Nørkjær Eggertsen, børnelæge ved Aalborg Universitetshospital og projektansvarlig for ”HIIT med kiloene”.
I Danmark i dag er 15-20 pct. børn overvægtige, mens 5 pct. svært overvægtige, og andelen stiger op igennem ungdomsårene og ind i voksenlivet.
Projektet består af to forbundne lodtrækningsforsøg med i alt over 200 børn og unge i alderen 10-16 år. Børnene vil blive inddelt i små træningsgrupper med 6-10 deltagere fra samme kommune, og træningen vil foregå i lokale idrætsforeninger, hvor børnene bor.
– TrygFonden arbejder for, at flere grundlægger en sund livsstil tidligt i livet, og at flere, særligt børn og unge, får tidlig kvalificeret hjælp, når deres mentale sundhed er truet. Vi håber, at indsatsen vil styrke børnenes trivsel og få dem ind i et positivt fællesskab omkring bevægelse, og at projektet på sigt kan udbredes til andre regioner og dermed hjælpe endnu flere børn og unge, der kæmper med overvægt, siger Ida Hagemann, projektchef i TrygFonden.
Alle deltagerne er tilknyttet eller henvist til en kommunal overvægtsklinik i Region Nordjylland eller VIBUO (Videnscenter for Børn og Unge med overvægt, red.).
Foruden Thisted Kommune deltager også Aalborg, Jammerbugt, Frederikshavn og Rebild kommuner, og flere nordjyske kommuner ventes at koble sig på projektet inden længe.