Snart vil patienter i ambulant psykosebehandling i bl.a. Thisted kunne få hjælp fra tidligere patienter i deres behandlingsforløb. De første otte stillinger er allerede slået op.
Det skriver TV2 Nord.
Ansættelser af medarbejdere med psykiatrisk patientbaggrund – også kaldet peers – er et resultat af satspulje-projektet ’Tættere på – peerstøtte i fleksibel opsøgende psykosebehandling i nærmiljøet’, og medarbejderne skal indgå i de nyetablerede F-ACT-teams, som skal styrke den ambulante behandling på psykoseområdet.
– Der er erfaringer med, at medarbejdere med brugerbaggrund har stor betydning, når man behandler den enkelte patient. Samtidig er det helt i tråd med vores nuværende fokus på brugerinddragelse og samskabelse, fortæller Tina Gram Larsen, lægefaglig direktør i Psykiatrien, til Tv2 Nord. Hun fortsætter:
– Jeg håber, at mange tidligere patienter vil lægge billet ind på de nye stillinger med henblik på at bruge egne erfaringer til at hjælpe andre videre.
Idéen om ansættelse af peers er blandt andet født i Psykiatriens Peerboard i Region Nordjylland, hvor medlemmerne har peget på ansættelsen af medarbejdere med brugerbaggrund som den væsentligste ændring i fremtidens psykiatri. Noget af det, der fremhæves som en styrke, er peermedarbejderens neutrale ståsted og indsigt i patientens situation.
Peermedarbejderen er ikke en behandler, men en ligesindet, som har været på en rejse mod bedring.
Foto: Line Bloch Klostergaard, Region Nordjylland