Studieture, der koster op til 15.000 kroner, kan man ikke forvente, at alle elever på en ungdomsuddannelse har råd til.
Ikke desto mindre er der eksempler på beløb i den størrelsesorden for studieture på danske gymnasier. Derfor vil børne- og undervisningsministeren nu søge politisk opbakning til at sætte et prisloft over deltagerbetalingen på studieture på ungdomsuddannelserne.
– Studieturene er en vigtig del af elevernes udvikling på en ungdomsuddannelse. Det er ture, hvor man både udvikler sig selv, og hvor man opbygger fællesskabet med sine klassekammerater. Derfor går det ikke, at nogle må sige nej til studieturen, fordi den er for dyr. Det skaber et a- og et b-hold, siger børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil.
Det er blandt andet gymnasier med internationale linjer, der planlægger studieture, som løber op i niveauer omkring 15.000 kroner, når de skal forsøge at tiltrække elever til skolen.
– Det er ikke meningen, at uddannelsesinstitutionerne skal konkurrere mod hinanden i kampen for at tiltrække elever. I stedet bør de samarbejde og på den måde give eleverne de bedst mulige uddannelser, siger børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil.
Hun vil derfor indkalde Folketingets partier til forhandlinger med henblik på at indføre et prisloft over deltagerbetalingen til studieturene, så de højest må koste 400 kroner om dagen og samlet ikke overstige 3.000 kroner. Hvis det står til ministeren, kan den samlede udgift til studieturen per elev godt ende med at blive højere end selve deltagerbetalingen, men så skal finansieringen hentes hos institutionen eller andre steder.
Samtidig vil ministeren gøre studieturene obligatoriske, og turene skal betragtes som en del af undervisningen.
Foto: Aalborg Lufthavn