En 750 meter jernspuns skal omkranse Cheminovas gamle fabriksgrund på Harboøre Tange. Spunsen skal forhindre spredning af forurening. I dag har politikerne i Region Midtjylland vedtaget en strategi for det kommende udbud.
Jernspunsen er første skridt i det, der på et tidspunkt skal være en fuld oprensning af det område, som kemivirksomheden Cheminova slog sig ned på tilbage i 1953, da virksomheden flyttede fra Måløv på Sjælland til Harboøre Tange i Vestjylland.
Med regionsrådets godkendelse af en strategi for udbud af indspunsningen i dag, kan regionen nu gå i gang med at søge tilladelser til projektet. Når tilladelserne er på plads, kan opgaven sendes i EU-udbud.
– Vi er glade for, at Folketinget i april bevilgede 100 mio. kroner til netop at spunse den gamle Cheminova-fabriksgrund ind. For selv om vi har oprensningen af Høfde 42 på vej i området, så er det vigtigt, at vi også kommer videre med den gamle fabriksgrund. Begge forureninger er en del af første fase af planen for generationsforureninger i Danmark, og selvom en oprensning af den gamle fabriksgrund måske har lange udsigter, så er spunsen et vigtigt skridt, og nu har vi en plan for det, siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S).
Oprensningen af forureningen på Cheminovas gamle fabriksgrund er opdelt i tre trin, hvoraf det første er at etablere en spunsvæg af jern rundt om forurening. Trin to handler om at udvikle metoder til at gøre en fremtidig oprensning økonomisk bæredygtig, og trin tre er oprensning af forureningen indenfor spunsen.
Udbud i begyndelsen af 2026
Den udbudsstrategi, som regionsrådet har vedtaget for indspunsningen, betyder bl.a., at udbuddet bliver et almindeligt EU-udbud uden prækvalifikation og forhandling, som fx var en del af udbudsprocessen for Høfde 42-forureningen.
– Opgaven med at etablere en jernspuns er et meget mere almindeligt anlægsarbejde, og mange virksomheder har erfaring med det fra store anlægsprojekter. Derfor har vi i regionsrådet også besluttet, at pris er et af de primære parametre, når vi senere skal vælge, hvem der får hovedentreprisen. Herudover kommer vi blandt andet til at lægge vægt på, om det er et firma, der har erfaring fra lignende opgaver, siger 1. næstformand for regionsrådet Hanne Roed (R).
Tidsplanen i udbudsstrategien lægger op til, at spuns-opgaven kan sendes i udbud i 1. kvartal 2026, og at der underskrives kontrakt i 2. kvartal 2026. Herefter kan arbejdet gå i gang.
Et område med kritisk infrastruktur
Tidsplanen er dog med det forbehold, at alle tilladelser når at komme på plads. Det endelige udbudsmateriale kan først gøres klar, når regionen har alle nødvendige tilladelser.
– Harboøre Tange og fabriksgrundens område er ikke det nemmeste til store anlægsprojekter. Den gamle fabriksgrund ligger på den smalle tange, hvor al infrastrukturen mellem Thyborøn og resten af Jylland også passerer. Så vi skal være sikre på, at vi kan få spunsen sat, uden det kommer i karambolage med gasledning, el, internet, vejforhold, jernbane og så videre, siger formand for udvalget for regional udvikling Bent Graversen (V).
Herudover er en af de store usikkerheder i forhold til tidsperspektivet også, om der skal laves en fuld miljøkonsekvensvurdering (tidl. VVM-redegørelse).
Nødvendigt med en spuns
Spunsen om den gamle fabriksgrund skal sikre forurening mod at sprede sig, og samtidig er spunsen nødvendig, den dag der bliver mulighed for at rense grunden op.
Cheminovas gamle fabriksgrund er forurenet med den samme type kemikalier, som findes på Høfde 42. Men forureningen med kviksølv og pesticider er spredt over et langt større areal, og en del forurening ligger dybere. En oprensning af forureningen er foreløbig vurderet til at koste mere end 4 mia. kroner med de metoder, der findes i dag.
En spuns om den gamle fabriksgrund vil skulle ca. 12 meter under terræn, og den vil være ca. 750 meter lang og omkranse et areal på ca. 23.000 kvadratmeter. Der vil være ca. 280.000 kubikmeter jord i det indkapslede område. Det er omkring tre gange så meget som kemikaliedepotet på Høfde 42.
FAKTA
Om forureningen ved Cheminovas gamle fabriksgrund:
- Den gamle fabriksgrund udgør sammen med kemikaliedepotet ved Høfde 42 og den nuværende FMC-fabriksgrund på Rønland de i alt tre generationsforureninger på Harboøre Tange, der er opstået i forbindelse med Cheminovas produktion af kemikalier fx til landbruget siden 1950’erne.
- Læs mere på www.harboøretange.rm.dk
- Cheminova flyttede i 1953 sin fabrik fra Måløv nordvest for København til Harboøre Tange syd for Thyborøn. Området blev hurtigt for småt, og i 1961 indstillede Cheminova produktionen helt efter gradvist at være flyttet i nye bygninger på Rønland lige nord for den gamle fabriksgrund.
- I 1962 var alle de gamle fabriksbygninger revet ned og dækket med sand/jord. I dag er området afspærret.
- Region Midtjylland og FMC indgik i 2023 en samarbejdsaftale om de gamle forureninger på Rønland og Cheminovas gl. Fabriksgrund. FMC sender årligt en statusrapport til Region Midtjylland. Rapporten beskriver den frivillige afværgeindsats (oppumpning og rensning af grundvand) på de gamle jord- og grundvandsforureninger. FMC har i mange år foretaget afværgepumpning af forurenet grundvand på den gamle fabriksgrunds, som skal forhindre at forurening siver ud til omgivende miljø. Læs mere om samarbejdsaftalen (link)
- I 2018 og igen i 2022-2023 gennemførte regionen undersøgelser af omfanget af forurening på den gamle fabriksgrund. Undersøgelserne viste, at jorden på den gamle Cheminova-grund indeholder ca. otte tons kviksølv og ca. 40 tons pesticider (heraf ca. 32 tons parathion).
- I april 2024 bevilgede Folketinget 100 mio. kroner fra “Det grønne råderum” til en indspunsning af Cheminovas gamle fabriksgrund. Spunsen er første skridt på vej mod en oprensning af grunden. Målet er, at forureningen ikke udgør en risiko for mennesker og miljø.
- Oprensning af forureningen på den gamle fabriksgrund er opdelt i trin:
- Trin 1 er at etablere en spunsvæg rundt om forurening
- Trin 2 er at udvikle metoder til at gøre en fremtidig oprensning økonomisk bæredygtig
- Trin 3 er selve oprensningen af den forurenede jord indenfor spunsen.
Kilde : Region Midtjylland Foto: Flemming Jeppesen, Region Midtjylland |