Andelen af studenter, der vælger at tage to sabbatår, er rekordhøj. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.
Af dem, der fik studenterhue på i 2017, har over halvdelen taget to sabbatår. Det er ifølge Danmarks Statistik den højeste andel, siden målingen begyndte i 2004.
Region Midtjylland tager førstepladsen blandt regionerne, når det kommer til andelen af studenter, der udskyder deres studiestart et eller to år. I Region Nordjylland vælger færrest at tage et eller to sabbatår.
De nye tal giver dog ikke svar på, hvorfor de studerende i højere grad end tidligere vælger at tage nogle år væk fra klasselokalerne.
Har brug for vejledning
Ifølge Noemi Katznelson, der er professor og centerleder for Center for Ungdomsforskning, skyldes udviklingen særligt to ting.
– Vi ser nogle ret markante reaktioner på, at mange unge trænger til en pause fra uddannelsessystemet. Men de er også mere nervøse for, om de træffer de rigtige valg, siger hun.
Hun mener, at gymnasiestuderende i højere grad bør få vejledning deres muligheder.
– Deres oplevelse af, hvilke muligheder de har, er mere snæver, end hvad uddannelsessystemet reelt har at byde på, siger professoren.
Det er ikke kun blevet mere populært at tage to sabbatår. Andelen af studenter, der tager et enkelt sabbatår, er også rekordhøj.
85 procent af dem, der blev færdige med gymnasiet i 2018, har udskudt studiestarten et år. Det samme gjorde sig gældende for 70 procent af dem, der kunne kalde sig studenter i 2012, viste tal tidligere i år.
/ritzau/
Foto: Struer Kommune