Sjælden flagermus stortrives i Nationalpark Thy

I Nationalpark Thy har man de sidste par år lyttet godt og grundigt – med flagermusdetektorer.

Naturstyrelsen Thy, Thisted Kommune, Nationalpark Thy og Biologisk Forening for Nordvestjylland har med støtte af 15. Junifonden gennemført en stor, toårig undersøgelse af flagermus i nationalparken. Undersøgelsen har kortlagt, hvilke arter der findes, hvor de findes, hvornår de flyver, og hvilke naturtyper, de foretrækker.

Og nok så væsentligt også, hvilken effekt indsatserne for at skabe bedre naturtilstande i nationalparken har haft for flagermusene.

Over to år er der blevet optaget lyde af flagermus fra solnedgang til solopgang på 127 forskellige placeringer i nationalparken, i alt ca. 200.000 lydoptagelser, der efterfølgende er blevet gennemgået og analyseret. Af de 127 lokaliteter er damflagermusen blev registret på de 115.

Målingerne afslører ikke antallet af individer, men hyppigheden og udbredelsen i forekomst vidner om en levedygtig bestand af damflagermus. Det er godt nyt og viser, at naturtiltagene virker
I området ved Messingtoft Sande, hvor Naturstyrelsen og Nationalpark Thy har skabt lysåbne arealer og nye vådområder, har man målt på forekomsten af flagermus og flagermusarter både før og efter indgrebene, og begge dele er vokset betragteligt. Og Damkær nær

Hanstholm Vildtreservat, hvor Naturstyrelsen har skabt lysninger og en ny sø, var undersøgelsens allerbedste lokalitet med mere end 1000 optagelser af damflagermus på et enkelt døgn.

Undersøgelsens resultater giver en masse opsigtsvækkende ny viden om flagermus – ikke mindst om damflagermusen, der er en af de mest beskyttede pattedyrarter i Danmark. Den er listet på Den Danske Rødliste som sårbar, og den er -som alle andre flagermus- fredet i hele Europa.

 

Forfatter

Related posts

Top