Dyrevelfærd står højt på mange forbrugeres ønskeseddel. Nu får morsingboerne mulighed for at købe lokalt opdrættede og slagtede grise, der aldrig er blevet behandlet med antibiotika.
Svinene opdrættes på Jørsbygaard, og sælges hos Holmens Slagter i Nykøbing.
– Kunderne efterspørger mere og mere produkter, hvor vi kan dokumentere blandt andet dyrevelfærden under opdrættet, på samme måde som man taler økologi og sundhed, fortæller slagtermester Allan Hangaard.
Han glæder sig over samarbejdet med den lokale producent Jørsbygaard.
– Vi har altid støttet op omkring lokalt producerede fødevarer, der ikke bare er en vigtig del af fortællingen om Mors. Hele den bevægelse vi ser med lokalt producerede varer i butikkerne, er jo egentligt noget, vi altid har gjort udenfor storbyerne historisk set, påpeger slagtermesteren.
Eneste producent i Nordvestjylland
Jørsbygaard er den eneste producent, der opdrætter grise helt uden brug af antibiotika i Nordvestjylland.
– Ved fødsel får grisene isat et øremærke. Dagligt gennemgår vi hver eneste gris, og på den måde sikrer vi, at vi fanger evt. syge grise i opløbet. De får fjernet øremærket, behandles og opdrættes herefter som almindelige konventionelle grise, fortæller Kirsten Dal fra Jørsbygaard.
Her har man siden 2015 opdrættet grise helt uden brug af antibiotika.
– Dyrene fodres med rent vegetabilske produkter og får ikke fiskemel eller lignende i foderet, ligesom de er fritgående i staldene – bortset fra i farestaldene. Vi producerer efter de højeste internationale standarder samtidigt med, at vi er med til at nedbringe brugen af Antibiotika, der ser ud til at have en generel nedadgående kurve. Det er godt for dyr, men også for mennesker. Vi er dermed med til at nedbringe brugen af og dermed også en eventuel resistens overfor Antibiotika, påpeger Kirsten Dal.
De nye grise sælges med samme udskæringer og som hakket fars mv. som konventionelt producerede grise.
– Vi har fuldstændigt samme udvalg af slagtervarer med de Antibiotika-frie grise, som man ellers kan finde i vores butik. Dog vil der i starten ikke være pålæg lavet af Antibiotika-frie grise, men det er noget, vi kigger på fremadrettet, siger Slagtermester Allan Hangaard.
Jørsbygård producerer 12.000 antibiotikafrie svin om året, og er en ud af cirka 45 gårde i Danmark, der producerer antibiotkafrie grise til detailhandel og restauranter. Produktionen fra Jørsbygaard afsættes udelukkende til Danish Crown.