SMK Akademiet i Thy: Rundt om Michelangelo

SMK Thy er gået sammen med det lokale initiativ KulturRummet og Kunstforeningen Det Ny Kastet om at bringe livestream af SMK Akademiet til thyboere.

Sammen inviterer de ind til en fælles oplevelse af forårets foredragsrække Rundt om Michelangelo i forbindelse med udstillingen Michelangelo Imperfect, som vises på SMK i København 29. marts – 31. august 2025.

“Vær med når vi træder ind blandt de monumentale skulpturelle kroppe af Michelangelo Buonarroti – en af kunsthistoriens mastodonter, som stadig fascinerer os i dag med sin komplekse udtrykskraft og sært moderne kropslighed”, skriver SMK Akademiet i Thy, og fortsætter:

“Vi drager sammen ind i Michelangelos verden i de smukke lokaler på Bindesbølls gamle rådhus midt på Store Torv i Thisted, hvor Kunstforeningen Det Ny Kastet inviterer indenfor. Her samles vi foran storskærmen og hører SMK’s eksperter, der via livestream guider os igennem 5 foredrag om Michelangelo, hans tid og liv og fascinerende kunstneriske eftermæle”.

Der vil være kaffe og knas til den fælles livestream-oplevelse, og KulturRummet sørger for at stille spændende og relevante bogtitler frem fra biblioteket, så man kan dykke ned i Michelangelos historie og læse videre.

Program

Et middel til opdragelse? Michelangelo i Afstøbningssamlingen

Den Kongelige Afstøbningssamling, som er en del af SMK, blev etableret i slutningen af 1800-tallet med et klart fokus på Michelangelo – den store, kanoniserede renæssancekunstner. I dette foredrag får vi et indblik i den samling, som gør det muligt for SMK at samle næsten alle Michelangelos skulpturelle værker i én udstilling. Henrik Holm kaster et kritisk blik på afstøbningssamlingens tilblivelseshistorie, som han argumenterer for udspringer af en imperial tankegang. Hvordan blev Michelangelo iscenesat overfor et dansk folk, der i mødet med hans kunst skulle opdrages til en særlig form for dannelse og civilisation? Og hvordan kan en kunstner med en kompleks receptionshistorie formidles i dag?
2. april ved Henrik Holm, inspektør på den Kongelige Afstøbningssamling, SMK

Michelangelo i reproduktion

Udstillingen Michelangelo Imperfect  præsenterer størstedelen af kunstnerens skulpturelle oeuvre under ét tag med reproduktioner, noget der ville være umuligt med originalskulpturerne. Kurator Matthias Wivel reflekterer over de udfordringer og muligheder, reproduktionerne giver, når man studerer Michelangelos skulptur: fra det praktiske til det teoretiske, fra marmoret til gipsen, fra detaljen til helheden.
9. april ved Matthias Wivel, gæstekurator, forskningschef på Glyptoteket

Genskabte guder – restaureringen af Marmorgalleriet på Frederiksborg Slot

Myten om Michelangelo siger, at han så formen for sig i marmoren og huggede sig ind til den. I modsætning til det arbejder billed- og stenhuggere i dag meget metodisk og præcist. Dette foredrag vil introducere til, hvordan man restaurerer og genhugger skulpturer i dag. Gennem et helt konkret nedslag, nemlig den igangværende ambitiøse restaurering af Frederiksborg Slots såkaldte Marmorgalleri, får vi et unikt indblik i billedhuggernes arbejde, som spænder fra helt traditionelle metoder til moderne hjælpemidler som 3D-scanninger m.m.
16. april ved Lejla Mrgan, inspektør på Frederiksborg – Nationalhistorisk Museum

Rensning af gipsskulptur – det umuliges kunst

Gipsafstøbninger kan være uhyre svære at rense. Dette foredrag dykker ned i materialitetens verden og fortæller om nogle af de udfordringer, konservatorerne stødte på, da 25 Michelangelo-skulpturer fra Den Kongelige Afstøbningssamling skulle renses og gøres klar til Michelangelo Imperfect. Vi skal kigge på tilblivelsen, gipsens egenskaber, overflader og støbehud, historien omkring rensning samt den nyeste teknik – med brug af alger – som netop er blevet taget i brug i forbindelse med klargøring til udstillingen.
23. april ved Louise Nicole Cone, skulptur- og nutidskunstkonservator, SMK

Et samtidskunstnerisk prisme på Michelangelo

Hvordan aktualiserer man en gammel mester som Michelangelo for et nutidigt publikum? Kan samarbejder med kunstnere fra vores egen tid berige formidlingen og kurateringen, og hvad indebærer det at arbejde transhistorisk? SMK har inviteret digteren Morten Søndergaard til at bidrage til Michelangelo Imperfect. Han har dels skabt lydfortællinger om fire af Michelangelos værker og står dels bag installationen BRUD, som tager imod gæsterne som et anslag i museets forhal. Hvilke overvejelser ligger bag Søndergaards engagement, hvordan har samarbejdet taget form, og hvilke spørgsmål, udfordringer og muligheder efterlader det?
30. april ved Hilde Østergaard, formidlingsinspektør, SMK

Praktisk information

Køb billet

Køb billet til arrangementet her

Datoer og tidspunkter

Onsdag 2. april kl. 10.45-12.15
Onsdag 9. april kl. 10.45-12.15
Onsdag 16. april kl. 10.45-12.15
Onsdag 23. april kl. 10.45-12.15
Onsdag 30. april kl. 10.45-12.15

Fra kl. 10.45 vil der være kaffe, knas og velkomst. Foredraget begynder kl. 11.00

Sted

Det gamle rådhus, hos Kunstforeningen Det Ny Kastet, Store Torv, 7700 Thisted

Pris for hele foredragsrækken

295 kr. for alle fem foredrag

Bemærk: Det er også muligt at deltage online i foredragsrækken hjemmefra. Læs mere og bestil billet til online deltagelse her.

Fotos : SMK

Forfatter
Top