”Vi kan trænge til et spark udefra….” Bemærkningen faldt i de døende minutter af borgermødet i Snedsted Hallen i onsdags.
Her var tæt ved 200 borgere mødt frem for at høre nærmere om Foreningen Snedsteds Revitalisering’s planer for at tilpasse byen til en fremtid, hvor antallet af overflødige huse vil vokse i takt med en fortsat tilbagegang i indbyggertallet.
Borgermødet var også det forum, hvor foreningen trykprøvede opbakningen til at arbejde videre med projektet ”Revitalisering af Snedsted 2030”. For selv om det er fuldt finansieret, ønskede foreningen en tilkendegivelse fra byen om opbakning til projektet og dermed også, om der var grundlag for at arbejde videre.
Projektet blev både præsenteret og kommenteret. Og selv om der også blev sat kritisk lys på projektets forudsætninger, var der så mange positive kommentarer fra mødedeltagerne, at Foreningen Snedsteds Revitalisering kan arbejde videre med projektet. Nu med fokus på sensommeren 2025, hvor 24 studerende fra arkitektskolen i Aarhus præsenterer i alt seks forslag til, hvordan Snedsteds gamle bymidte kan tilpasses en fremtid med stadig flere tomme huse – og færre indbyggere.
Fokus er på bymidten, den ældste del af Snedsted, hvor projektet skal beskrive muligheder for en anden udformning af den del af byen, som udviklingen er løbet fra.
“Snedsted skal være en fremtidssikret og udviklingsorienteret by, men udvikling handler ikke mere om tilflytning og flere arbejdspladser, men om at forberede en udvikling, hvor Snedsted bliver en by med færre indbyggere”, sagde Niels Chr. Frøkjær Vestergaard, medlem af foreningens bestyrelse, i sin gennemgang af projektets baggrund.
Efter gennem en årrække at have været på bagkant af udviklingen og ladet tilfældighederne bestemme, hvor det næste hus rives ned, er opgaven fremadrettet at beskrive, hvordan Snedsted gradvis kan gøre mindre for at passe til et vigende indbyggertal gennem de næste årtier.
“Der er kun jer til at beslutte, hvad der skal ske. Vi får seks ideer til, hvordan Snedsted kan se ud, hvis vi ikke bare lader tilfældighederne råde”, sagde Niels Chr. Frøkjær Vestergaard.
Præsentationen af foreningens projekt blev mødt både med positive kommentarer og med skepsis. Tales der afvikling, kan det blive en selvopfyldende profeti, lød det i en kommentar, hvor det blev understreget, at mange af de gode ting i Snedsted, der er lykkes, bliver talt ned. Og det er provokerende.
Det er nødvendigt at være tydelig, hvis vi skal ud over scenekanten, replicerede ordstyrer Morten Krabbe, der også er næstformand i Foreningen Snedsteds Revitalisering, og Niels Chr. Frøkjær Vestergård fulgte op:
“De selvopfyldende profetier er startet, men Snedsted har stadig kvaliteter og er en god by. Vi kan bare ikke blive ved med at tro, at det vender. Skal der ske noget, skal Snedsted skille sig ud, så den bliver en god by for færre mennesker”, sagde han.
Andre kommentarer satte ord på udfordringen i at engagere nye tilflyttere i arbejdet, så det ikke bliver et projekt for ”gamle Snedsted-folk, som kender hinanden” og på muligheden af at engagere de, som, ikke deltog i onsdagens borgermøde.
En understregede, at Snedsted skal vænne sig til, at der ikke kommer nogen udefra og løser tingene – dette sagt med en opfordring til, at byens borgere er bevidste om deres egent ansvar for at medvirke til at holde deres huse ved lige eller hjælpe hinanden med at gøre det.
Og så var der de kommentarer, der roste projektet for at tage hånd om en situation, der kræver handling – og som kan blive det tiltrængte spark udefra.
Men projektet har også brug for byens egne indbyggere, understregede Morten Krabbe:
“Hvordan vi I inddrages. Er der gode ideer kan et temamøde give mening – ellers kontakt arbejdsgruppen”, sagde han.
En anden mulighed er at melde sig ind i foreningen. Det gjorde flere af de fremmødte på en aften, hvor Foreningen Snedsteds revitalisering fik opbakning til at arbejde videre med fokus på august 2025, hvor de seks forslag til fremtidens Snedsted er klar.
På baggrund af dem sættes retning for det videre arbejde, hvor en udfordring bliver at finde penge til at starte arbejdet med at forme fremtiden.
Kilde og fotos : Snedsted 2030