Bakkedal, sukker og sirup varmes op til kogepunktet. Gryden tages af varmen.
Potaske røres ud i kogende vand og blandes i sukkermassen, der herefter stilles til afkøling.
Mel og krydderier blandes og sigtes i sukkermassen, når denne er lunken. Til sidst tilsættes de finthakkede mandler samt appelsinskallen, som hakkes yderligere, så den bliver ekstra finthakket.
Dejen æltes godt igennem til den er blank, trilles til 2 pølser (4 cm i diameter) og stilles koldt mindst 1 døgn.
Dejen skæres ud i tynde skiver og bages øverst i ovnen ved 190-200 grader (alm.ovn i ca. 5-7 min. Det er vigtigt, at dejpølserne er kolde, når du skærer af dem, så tag kun én dejpølse ud ad gangen.
Brunkagerne afkøles på en bagerist. Pynt med chokoladeglasur og chokoladeknapper så de bliver til små rensdyr.
Ingredienser
160 g Bakkedal Smørbar
125 g mørk farin
3/4 dl sirup
325 g hvedemel
1/2 tsk potaske
1 spsk kogende vand
1/2 tsk stødt nelliker
1/2 tsk stødt kanel
50 g finthakkede mandler
40 g hakket appelsinskal
Pynt
Glasur (rør lidt cacopulver i flormelis for at den bliver brun)
Røde chokoladeknapper til pynt
Du kan opbevare dejpølserne i køleskabet i 3-4 uger og bage kagerne lidt af gangen, så du kan servere nybagte brunkager i hele december måned. Dejen kan også fryses (som dejpølser), men dejen er lettere at arbejde med direkte fra køleskab.
Kilde og foto : Bakkedal.info