Det er ikke muligt at sige præcist, hvor meget effekt et ansigtsvisir har mod coronasmitte. Men der er ingen tvivl om, at mundbind har større effekt.
Det siger Brian Kristensen, overlæge og sektionsleder hos Statens Serum Institut, til Ritzau. Han har ansvar for områderne infektion og hygiejne, hvilket indebærer rådgivning om, hvordan man bryder smitteveje.
– Vi ved meget om, hvad et mundbind kan i forhold til virus, men vi ved noget mindre om, hvad et visir kan, siger Brian Kristensen.
Han tilføjer, at mundbind har været brugt inden for smittekontrol siden 1915-16. Visirer er derimod kommet meget senere og er ikke som sådan blevet brugt som et led i selve smittekontrollen.
– Et visir er strengt taget kun en fysisk barriere, som man sætter for næse og mund, mens et mundbind typisk også har en filtrerende effekt, der holder virus og bakterier tilbage. Det gør et visir ikke i samme høje grad, siger Brian Kristensen.
Han fastslår, at et mundbind er det bedste valg, hvis man vil sikre sig mest mod smitte.
– Vi er helt på linje med Sundhedsstyrelsen i, at det er et supplement til mundbind, og hvis man går efter en så høj beskyttelse som overhovedet muligt, så er det et mundbind, man skal bruge, siger Brian Kristensen.
Sundhedsstyrelsen anbefaler kun brug af visir som supplement til mundbind til personer med visse lidelser eller andre tilstande, som gør, at et mundbind ikke kan slutte tæt om ansigtet.
Et visir kan også anvendes i situationer, hvor det er vigtigt at vise sit ansigt.
I sundhedsvæsenet bruges visiret som beskyttelse mod øjnene.
/ritzau/
Foto: Engin Akyurt/Unsplash