Svenske kødboller på retur hos Stena Line

En stor ændring, som forhåbentlig går ubemærket hen. Det er én måde at beskrive Stena Lines initiativ med 50/50 kødboller, hvor halvdelen af kødet i de populære svenske kødboller serveret med kartoffelmos, næste år vil blive erstattet med plantebaseret fars lavet af gule ærter blandt andet ombord på færgerne mellem Frederikshavn og Göteborg.

“Vi vil gerne vise vores passagerer, at der ikke er noget at være bange for. Det er stadig en lækker og klassisk hjemmelavet ret med cremet kartoffelmos, tyttebær og sovs. Alle smagsnuancerne er der, og det ville være svært, hvis ikke umuligt, at mærke nogen forskel i en blindtest. Smags- og kvalitetsmæssigt er det altså præcis lige så godt som før. Men det gør en forskel fra et bæredygtighedsperspektiv,” siger Jakob Lells, koncerndirektør for mad og drikkevarer hos Stena Line.

Stena Lines mad- og drikkevareteam har igangsat flere bæredygtighedsindsatser i de seneste år. Efter at have standardiseret menuen på alle skibe, kunne der indsamles data til at skabe et beregningsværktøj, der tillod madlavning på bestilling. Et initiativ, der har ført til en betydelig reduktion af madspild.

Og nu tager virksomheden altså det næste skridt mod en bæredygtig fremtid ved at erstatte halvdelen af kødet i kødbollerne ombord med plantebaseret gul ærtefars. I tal betyder dette, at de 2,5 millioner kødboller, der hvert år serveres ombord på færgerne, vil indeholde 35 tons mindre animalsk protein, eller 35.000 kilo mindre kød. Klimamæssigt betyder den nye opskrift en reduktion fra 4,9 kilo CO₂-ækvivalenter til 1,3 pr. portion.

“Stena Lines strategi er at være ledende inden for bæredygtighed, og dette er vores måde at vise, at vi er fuldt engagerede. Vi ønsker at være de første med dette fine produkt og dermed gøre det lettere for andre, større aktører at træffe samme beslutning,” forklarer Jakob Lells.

De nye kødboller vil være på menuen på alle skibe fra den 13. februar 2025.

Kilde og foto : Stena Line AB

Forfatter
Top