Thisted Kommune blæser til kamp imod ulovlige puff-bars

Vidste du, at de indeholder voldsomt høje mængder af nikotin? At de er ekstremt afhængighedsskabende? At dit barn bliver bombarderet med reklamer for dem på sociale medier? At de er utroligt nemme at få fat på, selvom de er ulovlige? Og at børn helt ned i 5. klasse bruger dem?

Dette er blot et udpluk at de pointer, som forældre til børn i 7. klasse på Thisted Kommunes folkeskoler i øjeblikket får med hjem, når de tager med til forældremøde om nikotinprodukter og i særdeleshed puff-bars.

“Puff-bars ligner jo noget, som du kan hive ned af en slikhylde i en bland-selv-butik. Rør og æsker i stærke farver og med smag af fx ananas, mango eller den klassiske hubba-bubba-tyggegummi. Umiddelbart ser de tilforladelige ud, men virkeligheden er, at puff-bars er propfulde af nikotin og meget afhængighedsskabende”, siger Kenneth Saugstrup Christensen, der er sundhedsmedarbejder i Thisted Kommune.

I kraftig stigning blandt unge

Puff-bars er en type af e-cigaretter eller engangs-vapes, der smides ud efter et bestemt antal sug. Selvom de er ulovlige i Danmark, sælges de alligevel, og de er blevet voldsomt populære blandt de helt unge.

En ny undersøgelse om unges tobaksadfærd fra Statens Institut for Folkesundhed viser, at det er børn og unge i alderen 15 til 17 år, der står for den mest markante stigning i brugen af e-cigaretter. Her er andelen af 15-17-årige, der bruger e-cigaretter dagligt eller lejlighedsvist, steget fra 4,5 procent i 2020 til 14,3 procent i 2024 – og de er også populære i Thy. Her ligger vi rent faktisk over landsgennemsnittet. I en undersøgelse svarer 33 procent af eleverne på 9. årgang at de har prøvet puffbars, mens tallet på landsplan er 31 procent. Den samme tendens er gældende i både 7. og 8. klasserne, og det vil vi gerne ændre på.

“Forskning viser, at unge hjerner er særligt sårbare overfor nikotin. De har øget risiko for at blive afhængige, og nikotin kan give varige skader på dele af hjernen og påvirke børn og unges evne til at lære. Der er også mistanke om, at nikotin øger risikoen for angst, depression samt misbrug og afhængighed af alkohol og andre rusmidler, så vi mener bestemt, at der er en rigtig god grund for forældre til at være opmærksomme på, om deres søn eller datter bruger de her produkter”, siger Kenneth Saugstrup Christensen.

Sundhedsmedarbejder Kenneth Saugstrup er i øjeblikket rundt på skolerne, hvor han fortæller eleverne i overbygningen om nikotinafhængighed og faren ved rygning. Sideløbende holder han en række møder for forældrene, så de også kan få viden om de populære og ulovlige produkter, som de helt unge i stigende grad er brugere af.

Fælles ansvar

Derfor er det heller ikke længere alene eleverne i 7. klasse, som får besøg af sundhedsmedarbejderen med oplægget om nikotinprodukterne. I øjeblikket holder sundhedsmedarbejderen også møder for deres forældre på overbygningsskolerne.

“Skal udviklingen ændres, så kræver det, at vi hjælpes ad. Forældrene spiller en vigtig rolle, og de skal kunne tage samtalen med deres børn og unge. Derfor er det vigtigt, at de også får viden om e-cigaretter og puff-bars. Om hvad de indeholder. De skal også vide, at de sælges ulovligt i stor stil på sociale medier som snapchat og instagram. Det er alt sammen vigtig viden for forældrene”, siger sundhedsmedarbejderen.

Næste møde for forældre er mandag d. 28. april. Det foregår på Østre Skole, og forældre til overbygningselever fra andre skoler er også meget velkomne.

Det er fra kl. 16.30-18.00, og der er indgang via hovedindgangen.

Få flere råd til, hvad du kan gøre som forældre her

Indhold og foto : Thisted Kommune

Forfatter
Top