Thy : Rengøringen i front på den grønne linje

Rengøringsvognen på Hurup Skole ligner rengøringsvognene på de øvrige skoler og institutioner i Thisted Kommune, men doseringsanlægget og det, der i dag er i spanden med sæbe-mopper og våde klude er væsentligt anderledes end tidligere i den kommunale rengøring.

– Vi er i fuld gang med at indføre bionedbrydelige rengøringsmidler og doseringsanlæg i hele Thisted Kommune, og vi kan se meget store fordele for både arbejdsmiljø og natur ved at gå over til den type rengøringsmidler, fortæller Lars Simonsen, der er teamleder for rengøring i Team Nord i Fælles Ejendomsservice.

Bruger 40 procent mindre 

De bionedbrydelige rengøringsmidler er gennem det seneste halve år testet af i et projekt på Hurup og Østerild Skoler. Resultater herfra – og beregninger på baggrund af kommunens samlede indkøb og forbrug af rengøringsmidler – viser, at Thisted Kommune kan reducere forbruget af midler med over 40 procent. Det betyder samtidig en tilsvarende reduktion i udledningen af kemi til naturen. 

Fra venstre arbejdsmiljørepræsentant René Larsen Jensen, teamledere Lars Simonsen og Helene Grønkjær Kristensen og yderst til højre rengøringstekniker Annette Yde Bach Henriksen. De har alle været meget involveret i afprøvningen af de bionedbrydelige rengøringsmidler, som nu rulles ud i Thisted Kommune.

– Omlægningen til brug af bionedbrydelige rengøringsmidler er en investering i vores grønne fremtid. Vi er en stor arbejdsplads, og det er vigtigt, at vi er med til at vise vejen og sætte nogle ting i gang, som kan vise andre, at der er en anden vej at gå for at reducere udledningen af kemi til naturen, siger Ejgil Haurum, der er chef for Drift og Anlæg i Thisted Kommune.

Indtil i år har Thisted Kommune anvendt lidt over tre kubikmeter kemi om året på rengøring.

-Ambitionen er på sigt at halvere forbruget i forhold til i dag. Det kan opnås ved at underdosere en smule i forhold til vejledningen, fortæller Lars Simonsen fra Fælles Ejendomsservice.

De grønnere rengøringsmidler har ikke betydet en ændring af budgettet for rengøringen i kommunen. Omkostningen pr liter indkøbt, bionedbrydeligt produkt er højere, end den er til de produkter, kommunen tidligere har købt. Til gengæld skal der nu ikke indkøbes så meget som før. 

De nye doseringsanlæg som er ved at blive installeret rundt i de offentlige bygninger skal være med til at reducere forbruget af rengøringsmidler med 40 procent. De spiller en vigtig rolle i arbejdet med de bionedbrydelige rengøringsmidler.

Ønske om forbedring 

Thisted Kommune er blot en af tre kommuner på landsplan, der af egen kraft har valgt at skifte til en grønnere udgave af rengøringsmidler. Ideen til projektet i Thy er kommet fra Fælles Ejendomsservice. Her har Lars Simonsen siden januar i år arbejdet målrettet på ændringen sammen med kollega Helene Grønkjær Kristensen, der er teamleder for Team Syd. Projektet er fra begyndelsen bakket op af ledelsen og det blev taget rigtigt godt imod på de to skoler, der har været omfattet af forsøget med de bionedbrydelige rengøringsmidler.

– Min oplevelse er, at de nye midler er helt utrolig gode at arbejde med. De er nemme at bruge, og resultatet bliver pænere, hvis du spørger mig. Det har været sjovt at være med til at afprøve dem og evaluere det løbende, fortæller Annette Yde Bach Henriksen, der er rengøringstekniker og bl.a. gør rent på Hurup Skole. 

Hun og kollegerne havde f.eks. længe efterspurgt noget, der kunne fjerne kalk i toiletkummer. Det har de fået i de bionedbrydelige produkter, og det er der både en faglig stolthed og tilfredshed med.

Annette Yde Bach Henriksen er rengøringstekniker i Thisted Kommune og hun ser flere arbejdsmiljømæssige fordele ved de bionedbrydelige rengøringsmidler.

Godt for arbejdsmiljøet 

Både Annette Yde Bach Henriksen og arbejdsmiljørepræsentant René Larsen Jensen fra Fælles Ejendomsservice ser derudover også andre klare fordele for arbejdsmiljøet ved at kommunen nu satser på en grønnere rengøring. 

Midlerne er langt mere allergivenlige. Doseringsanlæggene gør, at vi ikke bruger mere end nødvendigt, og det betyder igen, at overfladerne er lette at arbejde med, når de er rengjort. De er fx nemmere at feje og tør-moppe, og det giver en ergonomisk gevinst i hverdagen. På den måde hjælper de medarbejderne og giver større arbejdsglæde, forklarer René Larsen Jensen. 

Målet er, at de bionedbrydelige rengøringsmidler og doseringsanlæg er implementeret i alle dele af rengøringen i Fælles Ejendomsservice i løbet af det kommende halve år. 

Kilde og fotos : Thisted Kommune

Forfatter
Top