Uge Sex 2019: Grænser på skoleskemaet

Hvad gør man, når man modtager et nøgenbillede af en dreng fra 8.b på Snapchat? Og hvordan håndterer skolen, at en 12-årig pige kaldes ’billige luder’ på Instagram?

Når det mandag den 4. februar ringer ind til årets Uge Sex, er temaet grænser  – og i år inviterer Sex & Samfund forældre i Region Nordjylland til at starte snakken om sociale medier og grænser med deres børn.

– I år sætter vi fokus på børn og unges intime grænser, når de færdes online og på sociale medier. Jo tidligere vi sætter ind med redskaber til at fornemme, forstå, og respektere hinandens grænser, jo bedre ruster vi børn og unge til at forstå, hvad der er på spil, når man bygger relationer til andre, og jo bedre ruster vi dem til en virkelighed, der både er online og offline, siger Lene Stavngaard, national chef i Sex & Samfund om årets Uge Sex tema.

– En vigtig brik er seksualundervisning fra de helt små klasser – og den skal fortsætte op igennem ungdomsuddannelserne, men forældrene har også ansvaret for at starte snakken om grænser og sociale medier med deres børn og unge, siger Lene Stavngaard.

Forældre føler sig ikke klædt på til at snakke om intime grænser
En ny undersøgelse, som Voxmeter har foretaget for Sex & Samfund, viser, at knapt to ud af tre danske forældre ikke føler sig klædt på til starte snakken med deres børn og unge om intime grænser og grænser på sociale medier. Det gælder også nordjyske forældre.

Samtidig frygter tre ud af fire danske forældre i nogen, i høj eller i meget høj grad, at deres barn eller teenager kan blive mobbet på sociale medier, udsat for ufrivillig billeddeling eller en seksuel krænkelse.

– Tallene viser med al tydelighed, at vi som forældre synes det kan være lidt svært, akavet eller udfordrende at tage snakken med vores børn om, hvad de oplever på sociale medier, ligesom rigtigt mange også frygter, at deres børn får overskredet sine grænser. Derfor tilbyder vi under årets Uge Sex alle forældre at være med i Den Ultimative Forældredyst, hvor forældre kan klæde sig selv på til at starte snakken med sine børn, opfordrer Lene Stavngaard.

Lærerne skal klædes bedre på
I januar viste en evalueringen af seksualundervisning i grundskolen, at seksualundervisning mange steder er en mangelvare, og at lærerne ikke er klædt på til opgaven:

– Det bekræfter os i, at vi skal tænke anderledes. Vi har brug for en helhedsorienteret tilgang til seksualundervisning på grundskoleniveau. Skoleledelsen skal tage deres ansvar alvorligt, lærerne skal klædes bedre på til at varetage tids- og alderssvarende seksualundervisning, og samarbejdet mellem skole og forældre skal prioriteres højere, siger Lene Stavngaard.

Undervisningsminister Merete Riisager siger om årets Uge Sex:

– Uge Sex tager igen i år et vigtigt emne op og opfordrer både elever, forældre og lærere til at tage del i debatten. En ny evaluering peger på, at der er behov for at sætte fokus på undervisningen i sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab i grundskolen, og det arbejde er vi netop gået i gang med. Jeg glæder mig over, at forældrene også er tænkt aktivt med i årets kampagne – det er nemlig ikke kun skolens opgave at ruste børn og unge til tryghed i relationer på sociale medier og i den virkelige verden.

Fakta om Uge Sex
– Sex & Samfunds undervisningskampagne Uge Sex henvender sig til elever i 0.-10. klasse og på ungdomsuddannelser over hele landet.
– Over halvdelen af danske skoleelever og ca. 14.000 undervisere over hele landet deltager i årets Uge Sex.
– I Region Nordjylland deltager mere end 25.000 elever i årets Uge Sex.
– Med kampagnen tilbyder Sex & Samfund gratis undervisningsmaterialer, der kan støtte lærerne i at tilrettelægge og gennemføre alderssvarende sundheds- og seksualundervisning.

Fakta om Sex & Samfunds forældreundersøgelse
– 63,2% af danske forældre føler sig slet ikke eller i mindre grad klædt på til at tale om intime grænser og grænser på sociale medier med deres børn.
– 57% af forældrene svarer, at de aldrig selv har haft samtaler med deres egne forældre om kroppens udvikling, seksualitet eller intime grænser.
– 68,5% af forældrene har brugt en eller flere af mediesagerne om billeddeling og puttemiddage til at tage en samtale med deres børn om intime grænser eller adfærd på sociale medier.
– 77,5% af forældrene frygter i nogen, i høj eller i meget høj grad at deres barn/teenager kan blive udsat for en hård tone eller drilles med sin krop eller seksualitet online/på sociale medier.
– 76,7% af forældrene frygter i nogen, i høj eller i meget høj grad at deres barn/teenager kan blive udsat for ufrivillig billeddeling/videodeling.
– 76,2% af forældrene frygter i nogen, i høj eller i meget høj grad at deres barn/teenager kan blive udsat for en seksuel krænkelse såsom uønsket berøring eller et seksuelt overgreb.

Kilde: Voxmeter for Sex & Samfund. Indsamlet i november 2018. Repræsentativ for alle danske forældre til børn mellem 10-16 år.

Forfatter
Top