Et rundt søjleformet tårn på flere meter troner blandt trætoppene ved indgangen til et naturområdet i Bedsted. Fra vejen ved stationen kan man skimte det nye element i det fjerne, men det er svært at afkode, hvad den skulpturelle form består af.
Men som man kommer tættere på, bliver det tydeligt, at det er gamle betonfliser, der møjsommeligt er blevet stablet oven på hinanden i et udførligt mønster, der skaber en hul, cylinderformet skulptur i skoven.
Omkring værket er der stor aktivitet. En gruppe af mennesker fortsætter kontinuerligt med at putte flise efter flise på, mens tårnet bliver højere og højere. Andre har grebet grensakse og buskryddere og er ved at skabe en ny passage mellem byen og den storslåede Rønhede Plantage i baggrunden.
Gruppen, der går og arbejder er landskabsarkitektstuderende fra Arkitektskolen Aarhus. De er på en fire-dages workshop i Bedsted, hvor de i forbindelse med deres semesteropgave om nye skovlandskaber i Bedsted skal skabe nye oplevelser og passager mellem byen og den omkringliggende natur.
– Det er skabt med inspiration fra varder af stablede sten, som fra gammel tid har været brugt til at markere vandreruter i ellers ufremkommelige landskaber, som et tegn på, at der har været mennesker, fortæller Stefan Darlan Boris, der er landskabsarkitekt og lektor på Arkitektskolen Aarhus.
Eksisterende materialer og lokale spor
Sten-varden er kun et af elementerne i workshoppen og de projekter, som de studerende skaber i Bedsted.
Som man bevæger sig videre ad passagen, dukker en ny varde frem. Den er bygget af stammer og grene, der er stablet ovenpå hinanden som et forvokset insekthotel, der indbyder til dyre- og insektliv og overrasker med sit runde og organiske udtryk.
Derudover har de studerende også skabt et nyt mødested på en adresse længere oppe ad vejen. Her er der skabt en skulpturel bænk på et lille plateau i et næringsfattigt miljø med sandet jord, hvor bestemte hjemmehørende plantearter kan vokse og styrke biodiversiteten.
Det hele er blevet til ud fra eksisterende materialer. Bænken er for eksempel skabt ud af en fejlstøbning fra den lokale virksomhed Leth Beton A/S, mens materialerne til den store stenvarde er gamle udendørs fliser fra Bedsted Skole.
– Det er et dogme for arbejdet, at de studerende skal bruge materialer, der allerede er her. i skal ikke producere mere, når vi har så meget, der kan omdannes og anvendes på nye måder. Det sikrer også, at projekterne har lokale spor og rummer Bedsteds historie. I det her konkrete eksempel står Bedsteds gamle skolegård nu som et tårn i skoven, siger Stefan Darlan Boris.
Fra forfaldne huse til spændende mødesteder
Arbejdet foregår i det, der tidligere var private haver, men hvor de tilhørende huse på grundene er blevet revet ned og nu omdannet til nye offentlige mødesteder.
Hele workshoppen udspringer nemlig af projektet Utopia Thy, hvor flere store aktører er gået sammen om at eksperimentere med by- og landskabsudvikling i Bedsted. Ambitionen er at skabe et eksperimentarium for, hvordan man kan skabe værdi i en landsby, selvom der ikke bor lige så mange, som der tidligere har gjort.
– Vi arbejder blandt andet med, hvordan vi kan forene og trække den omkringliggende natur ind i Bedsted, så forladte og forfaldne bygninger og forsømte haver får nyt liv og kan bruges af alle, forklarer Stefan Darlan Boris.
Stor hjælp fra lokalsamfundet
I løbet af den fire dage lange workshop har de studerende også været rundt i nærområdet for at lære egnen, naturen og menneskene, der bor her, at kende.
Generelt har de oplevet et lokalsamfund, der har taget varmt imod dem.
– Vi er blevet mødt af en imponerende imødekommenhed, hjælpsomhed og velvilje, der er langt større, end vi havde turde at forestille os, siger Stefan Darlan Boris, der især gerne vil fremhæve Bedsted Thy Byforskønnelse, som også er en del af Utopia Thy.
– Sammen med Thisted Kommune har de både hjulpet med at skaffe genbrugsmaterialer og brugt maskintimer og mandetimer. Det har været en uundværlig hjælp, tilføjer han.
Udover Arkitektskolen Aarhus og Bedsted Thy Byforskønnelse er blandt andre Nationalmuseet, Arkitektforeningen, Museum Thy og Thisted Kommune også en del af Utopia Thy.
Kilde og fotos : Thisted.dk