Et digitalt kort er baggrund for en ny hjemmeside, hvor alle har mulighed for at bidrage med historier og viden om deres eget lokalområde.
Med tekst, videoer eller billeder, kan man fortælle om fiskeri på fjorden, livet i havnen, naturoplevelser eller noget andet som man synes er særligt for området. Det kan også være, at man har en gammel lejlighedssang eller en opskrift på en egnsret som man har lyst til at dele.
I så fald opfordres man til at plotte sit sted og sin historie ind på det digitale kort. Skriver man sin historie ind på kortet inden den 1. oktober, kan man ovenikøbet blive den heldige vinder af en Ipad.
Kortet, som findes gratis på internettet, skal samle bidrag fra borgerne med deres egne oplevelser, erfaringer og historier om livet i et kystsamfund. På denne måde kan man fastholde og videregive fortællinger, så også kollegaer, venner og familie kan få glæde af dem.
Det digitale kort er således et bud på, hvordan fremtidens indsamling af kulturarv og minder kan blive mere borgerdrevet.
Kortlægningen er en del af et større forskningsprojekt, finansieret gennem EU og med forskere fra Institut for Planlægning ved Aalborg Universitet som koordinatorer:
– Kortet og hjemmesiden er lette at bruge, og understøtter både tekst, billeder, lyd, video og links til andre steder på nettet. Den store fordel er, at alle bidrag knyttes til et konkret sted, hvilket gør det nemt at overskue og kommentere på kortet, fortæller Lars Bodum, lektor på Institut for Planlægning ved Aalborg Universitet.
Projektet, som er navngivet ”PERICLES”, har til formål at beskytte og styrke kulturarven i Europas kystnære og maritime regioner. Det skal ske ved at involvere lokale kræfter i forskningen og især omkring dokumentationen af den fælles kulturarv.
Med i projektet er også Museum Mors, Museum Thy, Morsø kommune, Thisted kommune og Samarbejdsforum Vilsund.
Det omtalte kort kan findes HER.