VARMETJEK : dette kan få varmeregningen til at stige

Når temperaturen falder udenfor, skruer mange danskere op for varmen indenfor. Men hvis hjemmet ikke opvarmes korrekt, eller radiatorerne ikke fungerer optimalt, kan det føre til højere varmeudgifter, unødvendigt energiforbrug og i værste fald skader på boligen. 

Alligevel viser en ny undersøgelse lavet af YouGov for Gjensidige og NRGi, at et stort antal af danskerne sjældent eller aldrig tjekker deres radiatorer. Således svarer 26 procent, at de aldrig tjekker deres radiatorer, mens yderligere 16 procent gør det sjældnere end én gang om året. 

Men ifølge en ekspert er det værd at undersøge, om ens radiatorer fungerer hensigtsmæssigt.  

”Når radiatorerne ikke fungerer optimalt, kan det føre til ineffektiv opvarmning og højere varmeregninger. Noget så simpelt som at lufte radiatorerne ud eller tjekke, om termostatventilerne virker, kan gøre en stor forskel og reducere både varmespild og forbedre effektiviteten,” siger Bo Halm Andersen, byggesagkyndig og energikonsulent hos NRGi. 

Manglende opvarmning kan føre til ubehagelige overraskelser 
Det er ikke kun varmeregningen, der kan tage skade, hvis radiatorerne ikke tjekkes regelmæssigt – også indeklimaet kan blive påvirket. Manglende opvarmning kan føre til ophobning af fugt og kondens, hvilket øger risikoen for skimmelsvamp, særligt i rum, der ikke bliver opvarmet korrekt. 

”Når radiatorerne ikke vedligeholdes, kan det øge risikoen for fugt og skimmelsvamp – udfordringer, der kan være både dyre og besværlige at løse. Et regelmæssigt tjek af varmeinstallationerne kan gøre en stor forskel og samtidig sikre et sundere indeklima,” siger Lene Rasmussen, skadedirektør i Gjensidige.

Det kan virke uoverskueligt at sikre, at varmesystemet kører så effektivt som muligt. Men ifølge Bo Halm Andersen er det både nemt og hurtigt at tjekke, om boligens varmeanlæg fungerer optimalt. 

”Ved at følge nogle enkle trin kan man ofte forbedre varmeeffektiviteten og samtidig reducere både energiforbrug og klimaaftryk. I bund og grund handler det om at få mest muligt ud af den energi, vi bruger, uden at gå på kompromis med komforten“, forklarer Bo Halm Andersen.

Gode råd til effektiv opvarmning  

Bo Halm Andersen har fem gode råd til, hvordan man kan sikre at ens radiatorer og varmeanlæg fungerer, som de skal: 

  1. Luft radiatorerne ud: Luftlommer reducerer effektiviteten og bør fjernes mindst én gang om året. 
  2. Tjek dine radiatorer regelmæssigt: Giv dine radiatorer et servicetjek et par gange om året – som f.eks. at tjekke, at termostatventilerne virker, som de skal.
  3. Indstil varmeanlægget korrekt: Sørg for, at varmeanlæggets temperatur er korrekt indstillet i forhold til både din bolig og årstiden.
  4. Isolér varmerør: Ved at isolere boligens vand- og varmerør kan du reducere varmetab og spare på energien. 
  5. Hold radiatorerne fri: Sørg for, at møbler og gardiner ikke blokerer varmen fra radiatorerne – det kan forhindre varmen i at sprede sig effektivt i rummet. 

Pressefoto : Gjensidige/NRGI

Forfatter
Top