En måned efter sin tur over Kattegat, står verdensmesteren i standup padling (SUP), Casper Steinfath fra Klitmøller, igen bag et stort projekt. Denne gang skyder han verdens eneste Le Mans på vand i gang i weekenden, hvor deltagerne på hold skal padle i 24 timer rundt om Amager Strandpark.
Holdene samler penge ind til PTSD-ramte soldater, der selv padler med. I alt deltager 325 padlesurfere fordelt på 70 hold.
Red Bull Midsummer Vikings, som eventet hedder, er en blanding af DHL Stafetten og Le Mans på vand, hvor deltagerne på skift padler de fem kilometer rundt om Amager Strandpark i København fra lørdag kl. 14 og et døgn frem.
Eventet bliver afviklet for anden gang. Premieren i 2019 havde 32 hold med 150 deltagere om bord, mens corona aflyste det hele i 2020. I år har der været udsolgt med 100 hold, men skrappe indrejseregler i Europa har betydet, at stribevis af hold fra England, Tyskland og Sverige har opgivet at rejse til Danmark.
– Vi kan ikke vente med at komme i gang. Coronaen har været lang og hård for alle, og på et tidspunkt var det slet ikke tilladt for klubberne at træne på vandet. Meget mere er tilladt nu, jeg glæder mig så meget til at sende 325 padlere afsted på ruten, siger Casper Steinfath.
De fem kilometer rundt om Amager Strandpark er let for de fleste deltagere, men udfordringen opstår, når man skal ud på sin tredje tur midt om natten, forklarer Casper Steinfath.
– Selvom de danske sommernætter er lyse, er det helt vildt skræmmende for de fleste at padle om natten. Du føler, at du padler med bind for øjnene, for du kan ikke se de små bølger, der hele tiden truer med at vælte dig i det mørke vand.
PTSD-ramte soldater padler med
To af de deltagende hold ligner ikke normale padlesurfere. Det er PTSD-ramte soldaterveteraner, der via SUP og surf får hjælp til at komme tilbage til hverdagslivet. Veteranerne er med, fordi holdene donerer et valgfrit beløb pr. padlet omgang til Surfgaarden i Thy, der er et behandlingstilbud til veteraner fra hele landet.
Projektchef fra Surfgaarden Peter Emil Højlund har trænet veteraner op til eventet gennem mange måneder. Èt er den fysiske form og evnerne på et bræt. Noget helt andet er det at være sammen med mange mennesker på en gang, forklarer Peter Emil.
– Vi glæder os helt vildt – men er også en smule betænkelige på at være sammen med mange mennesker. Og så er der natten. Men vi er godt klædt på og tager en tur ad gangen, siger Peter Emil Hølund.
Casper Steinfath har trænet veteranerne et par gange i Thy.
– Jeg er så stolt over dem. Jeg ved godt, at deres hud er tyndslidt efter de traumatiske oplevelser, som de har haft ude i verden – men jeg kan ikke se det. Jeg kan bare se en flok mennesker, der har det sjovt, mens de forsøger at balancere på et surfbræt, og det gør mig superglad, siger Casper Steinfath.
I 2019 samlede 32 hold 75.000 kroner ind til Plastic Change.
Foto: Jakob Gjerluff Ager