Da Danmark i begyndelsen af maj skrottede vaccinen fra Johnson & Johnson fra massevaccinationsprogrammet, skyldtes det blandt andet, at der var god kontrol med epidemien.
Nu skal brugen genovervejes, selvom smitten har ikke ændret sig synderligt. Det vurderer Christian Wejse, speciallæge i infektionssygdomme og lektor i global sundhed ved Aarhus Universitet.
– Der er ikke noget, der har ændret sig i smittebilledet i Danmark i perioden. Der har vi ligget nogenlunde stabilt med antallet af smittede, vurderer han.
Det er ikke kun vaccinen fra Johnson & Johnson, som Sundhedsstyrelsen skal kigge på igen. Også brugen af vaccinen fra AstraZeneca, der blev droppet i marts, skal genovervejes.
– Tyndt argument
Vaccinerne blev droppet på grund af få tilfælde af særlige blodpropper. Nu er der dog kommet mere data – særligt om førstnævnte – og derfor skal der kigges på dem igen.
Det skyldes også, at vaccinationsplanen er blevet udskudt, da der ventes færre doser af Moderna-vaccinen. En vaccine fra CureVac er heller ikke som ventet godkendt til brug endnu.
Overlæge Anne-Mette Hvas fra Aarhus Universitetshospital, der arbejder med blødninger og blodpropper til daglig, mener, man kunne genoverveje beslutningen, hvis epidemien tog fart.
Men argumentet om yderligere to ugers forsinkelse af vaccinationsprogrammet er “tyndt”, mener hun.
– Jeg synes ikke, situationen er, så man skal overveje at genoptage dem, fordi vi har stadig epidemien så godt under kontrol og trods alt er så langt i vaccinationsprogrammet, vurderer hun.
Det giver i hendes optik altid god mening at se på, hvad der er kommet af ny viden. Hun mener dog ikke, der er noget i situationen i Danmark, som tilskriver, at vaccinerne skal tilbage i vaccineprogrammet.
/ritzau/